Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
x

ΛΕΚΚΑΣ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ

Ο κ. Λέκας και η ομάδα του ΕΚΠΑ μετέβησαν στην περιοχή για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Γηρυόνης». Τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους

Τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου στην περιοχή της Κινέτας, κατέγραψαν με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Λέκας και η ομάδα του ΕΚΠΑ μετέβησαν στην περιοχή για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Γηρυόνης» και σημειώνουν πως τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

- στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου.
- στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας.
- στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίω.
- στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ