Skip to main content

Λέκκας: Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο είχε δώσει αρκετά μεγάλο σεισμό το 1867

Μικρές ζημιές έχουν προκληθεί σε περισσότερα από 30 σπίτια και δύο παλιά σχολεία, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις μικρής έκτασης

Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής είναι που έδωσε σήμερα τα ξημερώματα τους ισχυρούς σεισμούς των 4,9 και 4,7 Ρίχτερ στη Λέσβο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο protothema.gr, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία στην περιοχή.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το φαινόμενο καθώς, αν και φαίνεται καλή η κατάσταση προς ώρας, υπάρχουν φόβοι για νέες -δυνατές ενδεχομένως- σεισμικές δονήσεις, καθώς το εν λόγω ρήγμα είχε δώσει στο παρελθόν -το 1867- έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία. Πριν από λίγο είχαμε ένα μετασεισμό της κλίμακας του 2,3 ρίχτερ. Βέβαια είναι το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, ένα παρακλάδι του ρήγματος με διεύθυνση βορειοδυτική, νοτιοανατολική. Έχει δώσει στο παρελθόν το 1867 αρκετά μεγάλο σεισμό, το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής» είπε μιλώντας στο protothema.gr.

Και συνέχισε: «Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού ενεργοποιηθήκαμε όλοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι stand by (μτφ: σε ετοιμότητα) αν χρειαστεί να συγκλιθεί. Οι φορείς έχουν τεθεί σε επιφυλακή και η κρατική μηχανή είναι έτοιμη αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση να δώσει βοήθεια. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής, του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων με τεχνικές οδηγίες και συμβουλές. Τριάντα τρία σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές, δύο παλιά σχολεία έχουν μικρές ρωγμές και κάποιες κατολισθήσεις στους δρόμους αλλά μικρής έκτασης. Φαίνεται ότι εξελίσσεται καλά η ακολουθία αλλά λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει από το σεισμό του 1867 στην περιοχή όπου είχαμε πολλά θύματα και κατέρρευσαν πολλές οικίες, δίνουμε μια ιδιαίτερη προσοχή είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λέσβο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε δύο χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ.

Δεκάδες σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχει προκαλέσει στη βόρεια Λέσβο η σεισμική διεργασία που ξεκίνησε σήμερα στις 4 τα χαράματα με το σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκτός από τις κατολισθήσεις βράχων από τα γύρω βουνά στο οδικό δίκτυο της περιοχής άρχισαν να αναφέρονται ζημιές σε σπίτια. Και συγκεκριμένα στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος καθώς και στην Αγία Παρασκευή. Επίσης έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη και στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκεύης στο Μόλυβο.

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα και τους αρκετούς μετασεισμούς (μεταξύ τους ένας 3,3 και ένας 3,6 Ρίχτερ), άλλη μια ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στη Λέσβο νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγραφή του Γεωδυναμικού, το νησί «κουνήθηκε» από 4,7 Ρίχτερ, που είχαν επίκεντρο στα 3 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 17,3 χλιόμε

Για μικροζημιές σε σπίτια και πτώσεις βράχων, κάνει λόγο ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για την σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο: «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4.00 το πρωί και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5R και αρκετούς μικρότερους. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο».

Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.