Skip to main content

Λευκορώσος πολιτικός κρατούμενος πέθανε στη φυλακή

Ο Χάσκο έπασχε από σοβαρή πάθηση και είχε ασκήσει έφεση στην ποινή φυλάκισής του

Στην αποικία κρατουμένων Μπίτεφσκαγια, στις 9 Ιανουαρίου, πέθανε ο ηλικίας 50 ετών πολιτικός κρατούμενος Βαντίμ Χάσκο, γράφει το κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Βιασνά». Πρόκειται για τον τέταρτο πολιτικό κρατούμενο που πεθαίνει στις φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου Zerkalo, ο Χάρσκο εργαζόταν στον τομέα της πληροφορικής στο Μινσκ. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 2023 με την κατηγορία της «χρηματοδότησης εξτρεμιστικής οργάνωσης» (κατά κανόνα βάσει αυτού του άρθρου κατηγορούνται οι Λευκορώσοι που μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις οποίες οι αρχές θεωρούν εξτρεμιστικές).

Ο Χάσκο έπασχε από σοβαρή πάθηση και εφεσίβαλε την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο η απόφαση παρέμεινε σε ισχύ, γράφει το «Βιασνά». Στην αποικία κρατουμένων παρέμεινε περίπου δύο μήνες, από που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου μετά από λίγο κατέληξε.

Πέρυσι σε αποικία κρατουμένων είχε πεθάνει ο Λευκορώσος ζωγράφος Αλές Πούσκιν, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Τον Μάιο του 2021 πέθανε ξαφνικά ο ακτιβιστής Βιτόλντ Ασουρόκ. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα, ωστόσο οι αρχές παρέδωσαν τη σορό του στους οικείους του, η οποία ήταν γεμάτη μελανιές και αιματώματα.

Στις 12 Ιανουαρίου δικαστήριο της πόλης Μινσκ καταδίκασε την Λευκορωσίδα ακτιβίστρια Γκαλίνα Κρασνιάνκαγια, που είχε επιστρέψει από τη Σουηδία, σε φυλάκιση πέντε ετών, μετέδωσαν τo κανάλι που διαθέτουν στο Telegram οι Λευκορώσοι της Σουηδίας Sveriges Belarusier και το κέντρο υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Βιασνά».

Η Κρασνιάνγκαγια κρίθηκε ένοχη βάσει του άρθρου «περί συμμετοχής στην επικράτεια ξένου κράτους σε ένοπλη οργάνωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου «Nashsa Niva, η Γκαλίνα Κρασνιάνσκαγια ζούσε πολλά χρόνια στη Σουηδία και υπήρξε μια από τους ιδρυτές της οργάνωσης των Λευκορώσων της διασποράς.

Παράλληλα, κατά περιόδους επέστρεφε στην Λευκορωσία για να επισκεφθεί τους οικείους της, γράφει η Nashsa Niva. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης συνελήφθη κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη του 2023