Skip to main content

Λυκάρτσης: Πολλαπλά τα οφέλη της ανακύκλωσης για τον δήμο

Άρθρο στη Voria.gr του Αναστάσιου Λυκάρτση, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Υπεύθυνα» του Ν. Ταχιάου

του Αναστάσιου Λυκάρτση*

Τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης των «15» και σε ακόμη χειρότερη θέση από χώρες που μπήκαν αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», όπως η Τσεχία, είναι η Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης καθώς το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνει αγγίζει μόλις το 19% επί των παραγόμενων σκουπιδιών, τη στιγμή που ο γενικότερος στόχος για την ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων είναι 50% έως το 2020.

Το ίδιο απογοητευτική είναι η εικόνα όσων αφορά και τη διαχείριση απορριμμάτων στους δήμους, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι μια από τις βασικές αρμοδιότητες τους, αλλά ταυτόχρονα και κορυφαίο ζήτημα ποιότητας ζωής για τους δημότες. Δεν αρκεί μόνο ο μπλε κάδος γισα την ανακύκλωση.

Αναμφίβολα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σύγχρονων λύσεων, ωστόσο θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης τόσο από τη διοίκηση, όσο και από τους πολίτες, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Οι υποδομές που είναι αναγκαίες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, έχουν μείνει πίσω. Τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση τους στοχεύουν, δυστυχώς, σε μακρινό μελλοντικό χρόνο. Μέχρι σήμερα ακούμε λόγια χωρίς αποτέλεσμα.

Η ανακύκλωση μπορεί να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά. Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων διότι επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Δεν είναι μόνον, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει και η βελτίωση της ποιότητας ζωής που προκύπτει από μία τέτοια διαχείριση. Κάθε ποσοστιαία αύξηση των ανακυκλούμενων απορριμμάτων μπορεί να συνεσφέρει σε οικονομικά οφέλη, για παράδειγμα στη μείωση των δημοτικών τελών και αυτό να μεταφραστεί σε απτό όφελος στην τσέπη των δημοτών. Οφείλουμε στους πολίτες μία Θεσσαλονίκη πιο καθαρή, πιο ανθρώπινη.

Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από δυνατές φωνές, από δραστήριους δημοτικούς συμβούλους, από ένα δυναμικό δήμαρχο, όπως είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα» Νίκος Ταχιάος, που θα δουλέψουν με όραμα και θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.

*Ο Αναστάσιος Λυκάρτσης, είναι επιχειρηματίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών Αυτοκινήτων και οικονομικός επόπτης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης