Skip to main content

Λιβύη: Στρατιωτικό αδιέξοδο και μάχη ξένων συμφερόντων

Συγκρούσεις σημειώνονται καθημερινά στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Άιν Ζάρα, περίπου 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης, αλλά και αλλού.

Ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης το αδιέξοδο είναι πλήρες: οι δύο αντίπαλες πλευρές δεν έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους στη γραμμή του μετώπου και ο διάλογος για την εξεύρεση λύσης στη νιοστή κρίση στη Λιβύη μοιάζει αδύνατος.

Στις 4 Απριλίου, τέσσερις ημέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της διαλιβυκής διάσκεψης με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Λιβύη εδώ και οκτώ χρόνια, ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ξεκίνησε εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της διεθνής αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) έφτασαν γρήγορα στις εισόδους της πρωτεύουσας, όμως εκεί συνάντησαν αντίσταση από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζονται από πολιτοφυλακές από τη δυτική Λιβύη και κυρίως την πόλη Μιζουράτα, οι οποίες κατηγορούν τον Χάφταρ ότι επιθυμεί να εγκαθιδρύσει μια νέα «στρατιωτική δικτατορία».

Στην τρέχουσα σύγκρουση η γραμμή του μετώπου δεν έχει μετακινηθεί σημαντικά εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Συγκρούσεις σημειώνονται καθημερινά στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Άιν Ζάρα, περίπου 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης, αλλά και στις περιοχές Σαλαχεντίν και Χάλαρ αλ Φέρζαν, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Πιο δυτικά οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το έδαφος που είχαν χάσει γύρω από την αλ Αζιζίγια. Συγκρούσεις μαίνονται γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας από το 2014, και βόρεια της πόλης Γάριαν, βάση του ΛΕΣ.

Όμως «η γραμμή του μετώπου αλλάζει με ρευστό και τυχαίο τρόπο, συχνά πολλές φορές την ημέρα», σχολιάζει ο Τζάλελ Χαρσάουι ερευνητής του ινστιτούτου Clingendael της Χάγης.