Skip to main content

ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για επίθεση τρανς στη Θεσσαλονίκη: Δε θα σας επιτρέψουμε να μας τρομοκρατείτε

Αυτό είναι ένα από τα πολλά κακοποιητικά περιστατικά που ξεκινούν από κάποιους που νομίζουν ότι δεν τους ακουμπάει κανένας νόμος, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση

Την ομοφοβική επίθεση που έγινε σε δύο τρανς άτομα το βράδυ το Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους καταδικάζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, μέσα από κοινή ανακοίνωση τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τους, «Αυτό είναι ένα από τα πολλά κακοποιητικά περιστατικά που ξεκινούν από κάποιους που νομίζουν ότι δεν τους ακουμπάει κανένας νόμος και στρέφονται ενάντια σε τρανς αλλά και γενικότερα σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση
 

«Η οργή μας ξεχειλίζει σχετικά την τρανσφοβική επίθεση που δέχτηκαν δύο νεαρά τρανς άτομα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από όχλο νεαρών ατόμων. Τα τρανς άτομα δέχτηκαν απρόκλητη λεκτική επίθεση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 22:30 από περίπου 100 άτομα τα οποία τραμπούκισαν, απείλησαν και επιτέθηκαν λεκτικά με απίστευτο μένος εναντίον των τρανς ατόμων. 
Υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση με τα τρανς άτομα να καταφεύγουν σε κατάστημα εστίασης της περιοχής, ενώ κλήθηκε η αστυνομία προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ακόμα και μετά την παρουσία της αστυνομίας στο σημείο συνεχίστηκε η λεκτική επίθεση από τον συγκεντρωμένο όχλο και με την έξοδό τους από το κατάστημα εστίασης  τα δύο τρανς άτομα δέχτηκαν αντικείμενα και μπουκάλια που εκσφενδόνιζαν τα συγκεντρωμένα άτομα. 

Η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές από το σημείο, εκ των οποίων οι 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 11 ανήλικα άτομα. Οι 9 εκ των συλληφθέντων είναι ημεδαποί και οι 12 αλλοδαποί.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά κακοποιητικά περιστατικά που ξεκινούν από κάποιους που νομίζουν ότι δεν τους ακουμπάει κανένας νόμος και στρέφονται  ενάντια σε τρανς αλλά και γενικότερα σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

Τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες σαφώς και εξαιτίας της ρητορικής μίσους και του  κακοποιητικού λόγου που εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται στο δημόσιο διάλογο εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, σε ναούς, στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μένουν δυστυχώς χωρίς μια ηχηρή απάντηση από την πλευρά των θεσμών και της πολιτείας, τρέφοντας έτσι το φίδι του φασισμού που απειλεί όχι μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Τέλος για μια ακόμα φορά τα ΜΜΕ στην καταγραφή και αναπαραγωγή της είδησης χρησιμοποίησαν κακοποιητικους όρους προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποδεικνύοντας πως είναι απαραίτητες οι εκπαιδεύσεις σε άτομα του δημοσιογραφικού χώρου. Ταυτόχρονα απαιτούμε την άμεση και απαρέγκλιτη τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος και δη στη μεταφορά ειδήσεων που αφορούν στη ρητορική μίσους και περιστατικών βίας. 

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις καταδικάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό και δηλώνουμε την άμεση και έμπρακτη συμπαράσταση μας στα θύματα. 

 

Δε θα σας επιτρέψουμε να μας κακοποιείτε.

Δε θα σας επιτρέψουμε να μας τρομοκρατείτε.

Είμαστε εδώ ενωμένα, δυνατά και υπερήφανα.

 

Καλούμε άμεσα σε συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσβοφία, σήμερα Κυριακή 10/3 στις 19:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Αν έχετε υλικό από το περιστατικό βίας επικοινωνήστε στο support@thessalonikipride.com ή στο 2311289320.»