Skip to main content

Lockdown: Έρχονται μέτρα αποσυμπίεσης - Αύριο οι ανακοινώσεις

Αν και δεν αναμένεται ακόμα ολική έξοδος από το lockdown, η κυβέρνηση εξετάζει «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και μερική άρση περιορισμών.

Μερική χαλάρωση των μέτρων επεξεργάζεται η κυβέρνηση - παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες - προκειμένου να ανατραπεί η κόπωση των πολιτών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής, αφού πρώτα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση κάποια μέτρα για την αποσυμπίεση της κοινωνίας. 

Άλλωστε όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN την Τετάρτη, «εντός 48 ωρών» θα παρουσιαστούν «έξυπνα μέτρα» για μερική άρση των περιορισμών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν αναμένεται ολική έξοδος από το lockdown, αλλά μικρές προσαρμογές δεδομένου ότι ο καιρός καλυτερεύει και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μια βόλτα ή έναν περίπατο χωρίς να συγκεντρώνονται σε σπίτια.

Παράλληλα η πορεία των εμβολιασμών κρίνεται ικανοποιητική στη χώρα μας, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες, ενώ από τον Απρίλιο οι ροές των εμβολίων θα φτάνουν πιο γρήγορα στη χώρα.

Οι προσαρμογές θα αφορούν μεταξύ άλλων στην κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των δύο χιλιομέτρων και την αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα (από τις 7 το απόγευμα στις 9). 

Ακόμη εξετάζεται και το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προσεκτικού ανοίγματος καταστημάτων και επιχειρήσεων, αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη νέα στρατηγική του υπουργείου Υγείας έχει η μαζική διενέργεια τεστ Covid, μοριακών ή rapid, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ιχνηλάτηση πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα που θα αποτρέπουν την υπερμετάδοση.

Μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει και η βελτίωση του καιρού.

Η κόπωση που έχει υπάρξει από τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια ασφυξία, σε μία πλημμελή συμμόρφωση. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή που θα διοχετεύσει την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικότητα, χωρίς όμως να έχουμε και οποιοδήποτε στοιχείο χαλάρωσης στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης», σημείωσε.