Skip to main content

Λυκουρέζος για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Δικαιούται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους

Τι ανέφερε ο γνωστός ποινικολόγος πριν γίνει γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε σε ηλικία 82 ετών, χθες Τρίτη 10 Ιανουαρίου και η κυβέρνηση αποφάσισε νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, να ταφεί ως ιδιώτης.

Διαβάστε: Δεν θα ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος - Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ωστόσο, πιστεύει ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους και ότι δεν θα τον εξέπληττε αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό» ο ποινικολόγος μίλησε για τη φιλία του με τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ και έκανε μία μικρή αναδρομή στην πορεία του, χωρίς να αφήσει ασχολίαστο τον τρόπο ταφής του, πριν γίνει γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, είπε: «Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε ένα κομμάτι σημαντικό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Έχασε το δημοψήφισμα του 1974 και έκτοτε έγινε έκπτωτος, είναι ο τέως βασιλιάς. Βασιλιάς όμως υπήρξε. Νομίζω δικαιούται να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, δεν ξέρω τι απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση. Υπήρξε αρχηγός κράτους για πολλά χρόνια».

Τέλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισήμανε ότι: «Τον Κωνσταντίνο τον γνώριζα πριν παντρευτεί τη Μαρία και πριν γίνει διάδοχος. Κατά τη διάρκεια της χούντας είχαμε συχνή επαφή στο Λονδίνο, στη Ρώμη. Με τιμούσε με τη φιλία του και είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση. Υπήρξε ένας ακέραιος άνθρωπος, πολύ ειλικρινής και απλός. Με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Το τι προσέφερε ως βασιλεύς θα το κρίνει η ιστορία».