Skip to main content

Λυπητερή σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από το 2010 για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Το ΣτΕ καλεί τον δήμο Θεσσαλονίκης να επιστρέψει τέλη και πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στον ΟΤΕ από τη διοίκηση Μπουτάρη

Κακά μαντάτα έφερε στον δήμο Θεσσαλονίκης απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο τον υποχρεώνει να επιστρέψει περίπου 1 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ. Η λυπητερή προκαλεί πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή καθώς έρχεται σε μια περίοδο που αρχικά λόγω της πανδημίας και έπειτα της ενεργειακής κρίσης, ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός.

Η υπόθεση αφορά αποφάσεις της πρώην δημοτικής αρχής επί διοίκησης Γιάννη Μπουτάρη, από το 2010, με τις οποίες επιβλήθηκαν σε βάρος του ΟΤΕ τέλη και πρόστιμα λόγω της κατάληψης κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την τοποθέτηση συσκευών καρτοτηλεφώνων σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, ποσών 309.027 και 618.054 ευρώ αντιστοίχως.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες με το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης να δικαιώνει αρχικά τον κεντρικό δήμο. Ακολούθησε προσφυγή του ΟΤΕ στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο με την οποία ζήτησε την αναίρεση της υπ΄ αριθμ. 1800/2015 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Το Β΄Τμήμα του ΣτΕ συζήτησε το θέμα το 2020 και έκανε δεκτή την αίτηση, αναιρώντας τις αποφάσεις του 2012 και του 2015 του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

«Με την κρινόμενη αίτηση προβάλλεται ότι κατ΄ εσφαλμένη ερμηνεία, μεταξύ άλλων, των ανωτέρων διατάξεων της οδηγίας 2002/20/ΕΚ, του άρθρου 29 του ν. 3431/2006 και της αποφάσεως της Ε.Ε.Τ.Τ. 528/075/2009, έκρινε το δικάσαν διοικητικό εφετείο ότι η εταιρεία έπρεπε να καταβάλει στον δήμο τα επίμαχα τέλη για την εγκατάσταση και λειτουργία καρτοτηλεφώνων σε κοινόχρηστους χώρους του εν λόγω δήμου, ενώ κατ΄ ορθή ερμηνεία των ανωτέρω διατάξεων, έπρεπε να δεχθεί ότι πέραν της υποχρεώσεως καταβολής τελών διελεύσεως και τελών χρήσεως δικαιωμάτων διευλεύσεως, ο πάροχος δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δεν υπέχει υποχρέωση καταβολής άλλου σχετικού τέλους, όπως τα ένδικα, που προβλέπονται από τις γενικές διατάξεις του άρθρου 13 του από 24.9/20.10.1958 β.δ/τος, όπως ισχύει», αναφέρεται στην απόφαση.

Διακανονισμός για την επιστροφή του ποσού

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης μετέβη τον περασμένο μήνα στην Αθήνα όπου και είχε συνάντηση για το θέμα με στελέχη του Οργανισμού. Εκεί τους κατέθεσε αίτημα προκειμένου να επιστραφεί το ποσό σε τρεις δόσεις, καθώς λόγω της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι, δεν είναι δυνατό να καταβληθούν συνολικά οι 927.000 ευρώ.

«Αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τον ΟΤΕ εμείς τώρα καλούμαστε να δώσουμε τα χρήματα πίσω, τα οποία είχε ήδη καταβάλει ο Οργανισμός. Δεν γίνεται όμως αυτή τη στιγμή να δώσουμε όλο το ποσό μαζί. Είναι ήδη σφιχτός ο προϋπολογισμός του 2023. Ευτυχώς δέχθηκαν να δοθεί το ποσό σε δόσεις», επισήμανε στη Voria.gr ο κ. Δημητριάδης.

Μετά από συζητήσεις επί του αιτήματος διακανονισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης θα καταβάλει εντός του 2023 δύο δόσεις, ύψους 309.027 ευρώ τον Απρίλιο και τον Αύγουστο, και μια δόση ανάλογου ποσού τον Φεβρουάριο του 2024.