Skip to main content

Ανάπλαση ΔΕΘ: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει μέρος της χρηματοδότησης

Τι περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του Απόστολου Τζιτζικώστα για να ξεμπλοκάρει το πρότζεκτ - Τι πρότεινε ο Αγγελούδης σε σημερινή τηλεδιάσκεψη με την κυβέρνηση

Λύση στο χρηματοδοτικό μοντέλο βάσει του οποίου θα υλοποιηθεί το πρότζεκτ της ανάπλασης της ΔΕΘ φαίνεται να έχουν βρει οι εμπλεκόμενοι φορείς, που συμμετείχαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ αναμένεται να φτάσει στα 300 εκ. ευρώ και το υπάρχον χρηματοδοτικό μοντέλο (χάριν του οποίου καταγράφονται οι όποιες καθυστερήσεις στην έναρξη υλοποίησης) προβλέπει τα 125 εκ. ευρώ να τα βάλει το Ελληνικό Δημόσιο, τα 75 εκ. ευρώ η ΔΕΘ με δάνειο και τα 100 ο ιδιώτης επενδυτής.

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσου Τζήκα, εκπροσώπων του Υπερταμείου κ.ά., σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζιτζικώστας βλέποντας την αδυναμία του συγκεκριμένου μοντέλου τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να αναλάβει ένα μέρος της χρηματοδότησης του πρότζεκτ.

Τι μπορεί να αναλάβει η Περιφέρεια; Κατ' αρχήν το πάρκο πρασίνου της ΔΕΘ, που συνιστά μείζονα ανάπλαση στον κεντρικό ιστό της πόλης. Και επίσης την εκπόνηση κάποιων εκ των μελετών. Το κονδύλι που μπορεί να διαθέσει η Περιφέρεια, όπως υπολογίζεται, μπορεί να ανέλθει στα 20 έως και 30 εκ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει μια γενναία χρηματοδότηση, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τους πόρους. Ωφελούμενη από την είσοδο της Περιφέρειας στο χρηματοδοτικό μοντέλο αναμένεται να βγει η ΔΕΘ-Helexpo, που θα μειωθεί σχεδόν ισόποσα και το ποσό δανεισμού της για να γίνει το πρότζεκτ.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η πρωτοβουλία Τζιτζικώστα έδωσε λύση στο πιο ακανθώδες ζήτημα του όλου πρότζεκτ και πλέον όλοι (Πολιτεία, Υπερταμείο και προφανώς ο επενδυτής που θα αναδειχθεί) θεωρούν πως εφόσον υπάρχουν τα κονδύλια το έργο μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει με γρήγορες πλέον διαδικασίες.

Το άλλο ζήτημα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εκκρεμότητα είναι ο περιορισμός της έκτασης που θα μείνει δομημένη σε σχέση με την έκταση που προορίζεται για πράσινο και ελεύθερους χώρους. Τα 180 στρέμματα του σημερινού εκθεσιακού κέντρου είναι ο χώρος των εκθεσιακών και άλλων δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο πρότζεκτ της ανάπλασης. Εκεί ένα σημαντικό ποσοστό θα είναι πράσινο, κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες.

Συνολικά το ποσοστό πρασίνου στο υφιστάμενο πρότζεκτ έχει αυξηθεί ήδη περίπου στο 55%, όμως κυρίως ο κ. Αγγελούδης, αλλά και ο κ. Τζιτζικώστας, επέμειναν ότι το πράσινο πρέπει να αυξηθεί περισσότερο. Εκεί επανήλθε η πρόταση για τα περίπου 17 – 18 στρέμματα του οικοπέδου της Αγίας Φωτεινής, που μπορούν να προστεθούν ως χώρος πρασίνου στο συνολικό πρότζεκτ της ανάπλασης, ανεβάζοντας το ποσοστό του πρασίνου της ανάπλασης. Τη συγκεκριμένη πρόταση είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό, στη ΔΕΘ του 2021 ο κ. Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποδέχτηκε και μάλιστα την ανακοίνωσε στην τότε Έκθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγελούδης φέρεται πάντως να υπογράμμισε ότι θα μπορούσαν να καμφθούν πιο εύκολα οι όποιες αντιδράσεις εάν υπάρξει τροποποίηση της αρχικής μελέτης για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος χώρος πρασίνου μαζί με τις εκτάσεις της Αγίας Φωτεινής και του Γ΄ Σώματος Στρατού. Βέβαια, αν το θέμα με το Γ' Σώμα Στρατού μείνει σε εκκρεμότητα, δεδομένου ότι εκεί μπαίνουν και άλλες παράμετροι, τότε θα δυσκολέψει η έναρξη υλοποίησης του έργου ή έστω θα μετατεθεί στο άδηλο μέλλον.