Skip to main content

Λύθηκε το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης της ΚΟΘ: Μετακομίζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Συνέργειες Πολιτισμού στο Μνημόνιο Συνεργασία Κρατικής Ορχήστρας και Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της Κ.Ο.Θ., υπογράφηκε από τις δύο πλευρές.

Το μνημόνιο υπογράφηκε παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Χρίστου Δήμα και της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ελένης Δουνδουλάκη, από τους Διευθυντές των δύο φορέων κ. Σίμο Παπάνα και κ. Χρίστο Γαλιλαία, την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ο.Μ.Μ.Θ. κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου–Αιγυπτιάδου και τον Αντιπρόεδρο του Ε.Τ.Ο.Σ./Κ.Ο.Θ. κ. Αντώνη Κωνσταντινίδη.

Η κ. Αλεξανδροπούλου–Αιγυπτιάδου, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους εκπροσώπους του Τύπου στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, σημείωσε πως αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν αφορά μόνο στη στέγαση της Κ.Ο.Θ., αλλά στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο φορέων, μέσα από την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργασιών.

Ο κ. Δήμας έδωσε ο ίδιος τον τίτλο της συνεργασίας αυτής ονομάζοντάς την ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, αναφέροντας πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο σπουδαίων πολιτιστικών οργανισμών της πόλης μας, που είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Η διαδικασία προχώρησε ταχύτατα λόγω της αγαστής συνεργασίας και του καλού πνεύματος των δύο φορέων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και για το λόγο αυτό ευχαρίστησε τους εκπροσώπους τους.

Η κ. Δουνδουλάκη δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενη που βρέθηκε εδώ σήμερα, καθώς δύο σημαντικοί φορείς της πόλης που υπηρετούν τη μουσική και τον πολιτισμό καταλήγουν σε συνεργασία, χαρακτηρίζοντας τη μέρα αυτή ως ‘ημέρα χαράς και αισιοδοξίας’. Η συνεργασία αυτή ήταν ένα ζητούμενο για το Υπουργείο εδώ και καιρό, που λύθηκε τάχιστα αφού ο κ. Δήμας ασχολήθηκε άμεσα με το θέμα. Αφού ευχαρίστησε για την ταχύτατη κατάληξη της συνεργασίας τους δύο φορείς, η κ. Δουνδουλάκη ευχήθηκε να αποτελέσει το Μνημόνιο την αρχή ενός δημιουργικού δρόμου.

Ο κ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη μεταστέγαση και φιλοξενία μέρους των δράσεων της Ορχήστρας στο Μέγαρο, ευχαριστώντας την Υπουργό Πολιτισμού, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και τη ΓΓΣΠ του ΥΠΠΟΑ, καθώς και τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που έτειναν χείρα βοηθείας στην Κ.Ο.Θ. όταν προέκυψε η ανάγκη. Ολοκληρώνοντας δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία αυτή είναι προς όφελος όλων των Θεσσαλονικέων.

Ο κ. Παπάνας είπε χαρακτηριστικά πως έχασε τον ύπνο του με τις καταστροφές στην πρώην αίθουσα δοκιμών, αφού δεν ήξερε αν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Ορχήστρα, ενώ με αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται πλέον η ύπαρξη και η λειτουργία της. Υπενθύμισε τις άκαρπες χρόνιες προσπάθειες που προηγήθηκαν ως προς τη λύση του προβλήματος, γεγονός που αποδεικνύει την αμεσότητα της παρέμβασης και το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού για την εύρεση λύσης, η οποία μπορεί να ακούγεται αυτονόητη, όμως είχε δυσκολίες στο να προκύψει. Τόνισε την εξαιρετική συνεργασία με τον ομόλογό του στον ΟΜ.Μ.Θ. κ. Χρίστο Γαλιλαία, ο οποίος στάθηκε αρωγός στην όλη αυτή προσπάθεια και ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Μεγάρου για την καλή πρόθεση και συνεργασία. Ο κ. Παπάνας δήλωσε βέβαιος πως θα προκύψει υπεραξία μέσα από αυτή τη συνέργεια, αφού οι δύο φορείς θα μπορέσουν μαζί να κάνουν πράγματα που δεν θα μπορούσαν μόνοι τους και ολοκλήρωσε λέγοντας πως σήμερα δεν λύνεται ένα τεχνικό πρόβλημα, αλλά δημιουργείται κάτι που θα βιώσει ο φιλόμουσος της πόλης στους αμέσως επόμενους προγραμματισμούς των οργανισμών.

Ο κ. Γαλιλαίας δήλωσε και αυτός χαρούμενος με την επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο φορέων, μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί περισσότερο η σχέση τους οδηγώντας σε λαμπρά αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε φορείς σύγχρονου πολιτισμού που τα οράματά μας συμπλέουν, κάτι που είναι αντιληπτό και από τις δύο πλευρές». Είναι αυτονόητο, όπως είπε, πως η ύπαρξη ενός τόσο υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού οργανισμού στο Μέγαρο, είναι από μόνο του πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα συμπλέει με το δικό του καλλιτεχνικό όραμα.

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις η κ. Αλεξανδροπούλου–Αιγυπτιάδου ευχαρίστησε και την ομάδα εργασίας, που αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου και των δύο φορέων και η οποία εργάστηκε με σύμπνοια και ταχύτητα οδηγώντας σε αυτό το Μνημόνιο, ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται και για την κύρια σύμβαση που θα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Στη συνέντευξη τύπου εκπροσώπησε τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, ο διευθυντής του Ιδιαίτερου γραφείου του κ. Κ.  Δήμου.