Skip to main content

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Το ΠΑΣΟΚ ευνοεί τον κ. Σαμαρά»

Βγάζουν τα μαχαίρια κορυφαία στελέχη της ΝΔ για την κούρσα διαδοχής στο κόμμα και τις διαφορές μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά.
Βγάζουν τα μαχαίρια κορυφαία στελέχη της ΝΔ για την κούρσα διαδοχής στο κόμμα και τις διαφορές μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά.

Μιλώντας στον Real Fm, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε την άποψη ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ ευνοεί τον κ. Σαμαρά, διότι πιστεύει ότι με τον κ. Σαμαρά η ΝΔ δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το όριο που έθεσαν οι προηγούμενες εκλογές. «Και ποιο είναι αυτό; Ότι στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων δεν ξεπερνάει το 39%. Αυτή είναι η αλήθεια... Θα είναι πολύ μικρότερο το άθροισμα, αν μείνουμε μόνο στο να κοιτάξουμε το δικό μας χώρο».

«Θεωρώ ότι είναι ύβρις... να λέμε ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ θέλει τον Αντώνη τον Σαμαρά», απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Ψάχνουμε μερικές φορές να βρούμε μπαλαντέρ στον ξένο χώρο, για να κερδίσουμε μια παρτίδα. Έχουμε τις δικές μας δυνάμεις, πρέπει να έχουμε και αυτοπεποίθηση για τον ιδεολογικό μας χώρο ο οποίος έχει κερδίσει τα πάντα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο εμείς μιζεριάζουμε ότι είμαστε λιγότεροι από όσοι πρέπει να είμαστε, για να είμαστε πολλοί και να πάρουμε την εξουσία. Είναι πολύ μεγάλο λάθος και νομίζω ότι είναι και παρανόηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να περιχαρακώσει το κόμμα. Είναι σημαντικό αυτό που λέει. Ότι αν δεν στρώσουμε εμείς τη δικιά μας οργάνωση σε σύγχρονες κατευθύνσεις, αν δεν μπορέσουμε να ξαναποκτήσουμε μέσα από το οργανωμένο κόμμα το διάλογο με την κοινωνία, τότε δεν θα μπορούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας».

Σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, ο πρώην υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο ένας είναι αυτοδημιούργητος, γέννημα θρέμμα της οργάνωσης, και η Ντόρα Μπακογιάννη, με πολύ μεγάλη δράση στη ΝΔ, έχει το επιστέγασμα μιας οικογενειακής παράδοσης. Σας λέω ότι αυτό ενοχλεί τα λαϊκά στρώματα της παράταξης, ενοχλεί την κοινωνία και ενδεχομένως δημιουργεί ένα σοβαρό ανάχωμα που όλοι το ξέρουμε».

«Το να πληρώνει ένας πολιτικός το προπατορικό αμάρτημα και να πληρώνει το γεγονός, μετά από μία μακρόχρονη παρουσία στα κοινά πράγματα και μετά από σημαντικές επιτυχίες, ακόμα να χρεώνεται μόνο το γεγονός ότι είχε μια καλή αφετηρία, επειδή προέρχεται από μία πολιτική οικογένεια, δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε κανένα», αντέτεινε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στην ιδεολογία που πρεσβεύουν οι δυο υποψήφιοι. «Η ΝΔ το 1981, μετά από μία οδυνηρή ήττα, έκανε μία στροφή στα δεξιά με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και δεν κατάφερε να κερδίσει, το 1993 επίσης έκανε μια στροφή προς αυτό που θεωρούσε Καραμανλογενές και πιο σκληρό, αν θέλετε, εκείνη την περίοδο, τον κ. Εβερτ, και πάλι δεν κατάφερε να κερδίσει. Θα είναι ολέθριο αυτή τη στιγμή που βλέπουμε ότι οι πολιτικοί κύκλοι μειώνουν τη διάρκειά τους...να κάνουμε πάλι μία στροφή προς τα δεξιά, μία στροφή ομφαλοσκόπησης».

«Δεν παίζουν ρόλο μόνο οι ιδεολογίες και οι στρατηγικές αλλά παίζουν και τα πρόσωπα και οι συνθέσεις», παρατήρησε από την πλευρά του ο Κώστας Μαρκόπουλος, τονίζοντας ότι «η πολυσυλλεκτικότητα του κόμματος και η δυνατότητα των δύο αυτών εξαιρετικά ισχυρών προσωπικοτήτων να διευρύνουν και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά είναι και αδιαμφισβήτητη ως προς τη δυνατότητα και αδιαμφισβήτητη ως προς τη στρατηγική. Επιμένω να λέω ότι πρέπει να δούμε επειγόντως για τη ΝΔ τη λαϊκή της διάσταση και τη συνεννόηση με την κοινωνία».

Όπως εκτίμησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ήταν μεγαλύτερη η πτώση της ΝΔ στα προάστια που θεωρείται ότι κατοικεί το κεφάλαιο και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ελεύθερη οικονομία παρά στις εργατικές συνοικίες. «Αυτό δείχνει ότι χάσαμε την εμπιστοσύνη δυναμικών κομματιών της κοινωνίας μας», τόνισε ο κ.Βαρβιτσιώτης.

«Φοβάμαι ότι η πτώση ήταν πολύ μεγάλη παντού. Και πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Θα είμαστε όλοι μαζί την άλλη μέρα εκεί», εκτίμησε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

«Επιβάλλεται και εννοείται. Άλλωστε, δεν φύγαμε ποτέ», σχολίασε με νόημα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.