Skip to main content

Μαγιορκίνης: Μας ανησυχεί η αντοχή στα αντιβιοτικά του μικροβίου που προκαλεί την πνευμονία της Κίνας

«Η εικόνα αυτή δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια», είπε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για το γεγονός ότι το μικρόβιο που προκαλεί την πνευμονία που κατηγορείται ότι έχει ξεκινήσει από την Κίνα «έχει αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά» μετέφερε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 η εικόνα αυτή «δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «το μικρόβιο είχε ήδη εξάπλωση, δεν είναι καινούργιο, ούτε μας ήρθε από την Κίνα» ενώ όσον αφορά την εξάπλωση των κρουσμάτων πνευμονίας παρατήρησε ότι «η πνευμονία λόγω των μέτρων δεν πολυκυκλοφορούσε». Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ «τα παιδιά που δεν έχουν κολλήσει πέρσι ή πρόπερσι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία».

Κατά τον κ. Μαγιορκίνη «όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, αλλά κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε, ακόμα, ότι «χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία γιατί κάνει μόνο πυρετό ή σύνδρομο του "λευκού πνεύμονα" γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός καθώς κάνει πνευμονικά οζίδια».

Όσον αφορά, τέλος, τον κορωνοϊό ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορωνοϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό».