Skip to main content

Μαγιορκίνης: Τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ανά ημέρα

Στα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι η υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Υπάρχει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ανά ημέρα, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Στα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι η υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, η κατάσταση αν και είναι αισιόδοξη δε ν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε γνωστό πως τα κρούσματα κορωνοϊού στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου ανέρχονται σε 35.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μάσκες, λέγοντας πως η ιατρική δεν είναι δόγμα και πως οι μελέτες έχουν αποδείξει πόσο προστατεύουν.

Ο κ. Μαγιορκίνης δεν έκρυψε πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αρκετά για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οπως ανέφερε, «η νόσος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Βασικά ερωτήματα που απασχολούν σήμερα τους επιστήμονες, όπως «γιατί εκτροχιάζεται σε κάποια άτομα μικρής ηλικίας, γιατί κάποιοι ηλικιωμένοι και κάποιες ευάλωτες ομάδες περνούν χωρίς προβλήματα τη νόσο, γιατί κάποιοι διατηρούν τα αντισώματά τους περισσότερο χρόνο, παραμένουν αναπάντητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν γνωρίζαμε αυτές τις απαντήσεις σε αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πιο στοχευμένα. «Θα γνωρίζαμε ποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη περισσότερο το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά το διάβασμα του ανθρώπινου γονιδιώματος, συνέχισε, έρχεται στο προσκήνιο η ανάλυση αυτή περισσότερο από ποτέ. «Το 2001 η ανάλυση DNA κόστισε 4,2 δισ. δολάρια και σήμερα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Καθώς οδεύουμε προς την ιατρική ακριβείας, θα μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή βοήθεια» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά στην Covid-19, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση, βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. «Αρα, τους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύτερη γνώση για το πώς θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αποτελεσματικά» προσέθεσε.