Skip to main content

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Ρόδο - Μάχη να μην πλησιάσει την Eθνική Οδό στο ύψος των διυλιστηρίων

Η ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών συνεχίζεται και σήμερα, με τις καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν το έργο τους - Ξεκίνησαν ρίψεις τα ενάερια μέσα

Ακόμα μία πολύ δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, με τις φωτιές που μαίνονται από τη Δεύτερα 17 Ιουλίου να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καταστρέφουν σπίτια και φυσικό περιβάλλον στο πέρασμά τους.

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει, καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Πάντως, τόσο στη Βλυχάδα (στο ύψος της η οποίας έχει κοπεί η Εθνική Οδός) όσο στη Μάνδρα και στη Νέα Ζωή η φωτιά είναι σε ύφεση.

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς, έχει περάσει το Γοργοεπήκοο, ωστόσο δεν απειλείται το μοναστήρι. Η φωτιά φέρεται να κατευθύνεται προς Καντήλι-Μέγαρα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της στο Καντήλι.

Το νοτιοανατολικό μέτωπο της φωτιάς καίει πάνω από τα διόδια Ασπροπύργου, ενώ το μέτωπο προς ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως θα ελεγχθεί.

Στο βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς, σε Αγία Σωτήρα και Οινόη, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς. Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στα βορειοανατολικά, προς το χωριό Στεφάνη, όπου η φωτιά δεν έχει δυναμική και φαίνεται να αντιμετωπίζεται.

Επιχειρούν δύο S-64, ένα ΑΒ-214, τρεις τράκτορες, δύο CL-415 και ένα ΒΚ-117 συντονιστικό.

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια, ενώ παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στη Motor Οil η πυρκαγιά βρίσκεται στα 400 μέτρα πάνω από την Εθνική Οδό, όπου επιχειρούν δύο S-64 και δύο Καναντέρ L415.

Η εκτίμηση των αρμόδιων πηγών είναι ότι δεν κινδυνεύει η Motor Οil, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνονται στο να μην πλησιάσει την Εθνική Οδό.

Ανησυχία για την πυρκαγιά στη Ρόδο

Πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στη Ρόδο, όπου δίνεται μάχη προκειμένου η φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνα, να ελεγχθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά, έχει μπει σε χαράδρα, έχουν ανοίξει ζώνες και την περιμένουν. Επιχειρούν τρία air tractors, ένα Mi-8 και ένα Σινούκ.

Στη μάχη της κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού. Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο. Στο Λουτράκι επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ στη Ρόδο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και το Λιμενικό Σώμα για την απομάκρυνση, εάν χρειαστεί, κατοίκων μέσω θαλάσσης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.

Στο ρεύμα προς Κόρινθο η κυκλοφορία, από τον κόμβο Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά παραμένει κλειστή.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για έξι περιφέρειες της χώρας

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  •     Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  •     Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  •     Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  •     Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  •     Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
  •     Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του ΠΣ, που, εκτός των άλλων, προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους.

Πηγή: iefimerida