Skip to main content

Μακελειό στην Πράγα: Ο δολοφόνος ήθελε να μπλοκάρει όλες τις εξόδους για να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους

Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους την 23η Δεκεμβρίου και ο τσεχικός πληθυσμός θα τηρήσει το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή - Ο δράστης είχε σκοτώσει έναν πατέρα και την κόρη του ενώ έκαναν βόλτα

Η Τσεχία πενθεί την επομένη της μεγαλύτερης ένοπλης επίθεσης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας με 14 νεκρούς, περιλαμβανομένου του δράστη στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 24χρονος φοιτητής, δράστης της επίθεσης, αυτοκτόνησε, αφού πυροβόλησε και σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε 25 στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Η τσεχική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει όλους τους νεκρούς, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουζαν, διευκρινίζοντας ότι τρεις από τους τραυματίες είναι αλλοδαποί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας δήλωσε νωρίτερα ότι ένας από τους τραυματίες είναι Ολλανδός υπήκοος. Ολα τα θύματα σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου του Πανεπιστημίου. Ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν συμφοιτητές του δράστη ο οποίος ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, από ένα χωριό κοντά στην Πράγα και φέρεται να κατείχε νόμιμα τα όπλα ενώ δεν είχε ποινικό μητρώο, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τσεχίας, ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ διέθετε εξοπλισμό ώστε να αποκλείσει την είσοδο κα την έξοδο ατόμων στο κτίριο αλλά και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούσε. Βέβαια, όπως έχει ανακοινωθεί από χθες και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα θύματά του ήταν τυχαία και πυροβολούσε αδιακρίτως. Μέρος του οπλισμού απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Ο εξοπλισμός που βρέθηκε και ήθελε να χρησιμοποιήσει για τις πόρτες:

 

 

 

«Προλάβαμε μεγαλύτερη σφαγή»

Ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, η αστυνομία αποφάσισε να συνεχίσει να παρακολουθεί ορισμένους ευαίσθητους χώρους, όπως τα σχολεία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε νωρίτερα ότι ο δράστης της επίθεσης, άγνωστος στην αστυνομία, είχε στην κατοχή του «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά» και ότι η ταχεία αντίδραση της αστυνομίας πρόλαβε μεγαλύτερη σφαγή.

Ημέρα πένθους η 23η Δεκεμβρίου

Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους την 23η Δεκεμβρίου και ο τσεχικός πληθυσμός θα τηρήσει το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Βόντρασεκ, η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τον φοιτητή πριν από την επίθεση, αφότου ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός στο χωριό Χόστουν, δυτικά της Πράγας.

Ο δράστης «έφυγε για την Πράγα δηλώνοντας ότι θέλει να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η αστυνομία ερεύνησε κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο δράστης επρόκειτο να παρουσιασθεί για μάθημα, αλλά εκείνος κατευθύνθηκε τελικά στο γειτονικό κεντρικό κτίριο της Σχολής στο ιστορικό κέντρο της Πράγας.

Όλα έγιναν μέσα σε 20 λεπτά

Η αστυνομία έμαθε για την ένοπλη επίθεση στις 15.00 GMT και ανέπτυξε αμέσως δύναμη επέμβασης.

Είκοσι λεπτά αργότερα, ο δράστης βρέθηκε νεκρός.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έρευνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης εμπνεύσθηκε από «παρόμοιο περιστατικό στην Ρωσία», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Σκότωσε έναν πατέρα και την κόρη του ενώ έκαναν βόλτα

Ο Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε επίσης, ότι ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ είχε σκοτώσει έναν νεαρό και την κόρη του στο καροτσάκι της καθώς έκαναν βόλτα σε δάσος των ανατολικών προαστίων της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα βρισκόταν σε αδιέξοδο μέχρι τη στιγμή που τα στοιχεία που βρέθηκαν στο Χόστουν επέτρεψαν την σύνδεση των δύο εγκλημάτων.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την φρικαλέα αυτήν πράξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτρ Φιάλα εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του κάνοντας λόγο για παράλογη πράξη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους.

Σύμφωνα με τον Βιτ Ράκουζαν, δεν υπάρχει καμία σχέση της επίθεσης με την «διεθνή τρομοκρατία» και ο δράστης έδρασε μόνος, περιγράφοντας την επίθεση ως προμελετημένη.