Skip to main content

Μάκης Παπαδημητρίου: Η Μήδεια είναι μια καλοκουρδισμένη κωμωδία

Ο χαρισματικός καλλιτέχνης μιλάει στη Voria.gr για την παράσταση «Μήδεια» η οποία έρχεται στη Θεσσαλονίκη για οκτώ ημέρες στο θέατρο Αυλαία.

«Μια καλοκουρδισμένη κωμωδία», αποκρίνεται αμέσως ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου στην ερώτηση για το τι να περιμένει ο θεατής από την παράσταση η «Μήδεια» του Μποστ που έρχεται στη Θεσσαλονίκη για οκτώ ημέρες, από 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου και από 6 έως 9 Φεβρουαρίου.

Ο χαρισματικός καλλιτέχνης, που είναι κάτοχος του βραβείου Χορν, θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

«Ο Μποστ έχει φτιάξει έναν δικό του μύθο ξεκινώντας από τη Μήδεια αλλά τον έχει προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του '90. Στην παράσταση έχει γίνει μια μικρή δραματουργική επεξεργασία από τον σκηνοθέτη και έχουν γίνει πιο επίκαιρα μερικά πράγματα. Είναι στην ουσία μια σάτιρα της εποχής, που έχει να κάνει με την ελληνική κοινωνία, τα σκάνδαλα και τα ρουσφέτια», σημειώνει ο Μάκης Παπαδημητρίου μιλώντας στη Voria.

Όπως αναφέρει ο ηθοποιός, το ότι υποδύεται μια γυναίκα αποτελεί μια σύμβαση της παράστασης την οποία ακολουθούν και άλλοι ηθοποιοί στο έργο.

«Η παράσταση δεν το αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο (ενός άνδρα που υποδεύεται μια γυναίκα). Είναι σαν μια ομάδα ηθοποιών, ένα μπουλoύκι παλιό που έχουν ένα ρεπερτόριο και κάθε φορά κάποιος κάνει έναν άλλο ρόλο. Και ο Γεράσιμος Σκαφίδας παίζει την τροφό ενώ η Άννα Κλάδη παίζει τον ψάρα. Είναι και η παράσταση έτσι δομημένη που δεν εστιάζουμε πάρα πολύ στο αν θα πείσει με τη μεταμόρφωσή του κάποιος. Είναι όλα υπό το πλαίσιο ενός παιχνιδιού, μιας σύμβασης, είναι περισσότερο να κατέβει η ιστορία κάτω παρά το να αναλωθούμε στο πόσο καλά κάνω εγώ τη γυναίκα», εξηγεί ο ίδιος.

Ο ρόλος του; Μια γυναίκα της εποχής της, την οποία την απατάει ο άνδρας της και αποφασίζει να σκοτώσει τα παιδιά της γιατί, όπως λέει χιουμοριστικά ο ηθοποιός, είναι παλιόπαιδα.

Ερωτηθείς για το πώς έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας από τη δεκαετία του '90 που γράφτηκε η κωμωδία μέχρι σήμερα, ο ηθοποιός απαντάει πολύ, ωστόσο διευκρινίζει ότι έτσι και αλλιώς το έργο δεν εστιάζει στην καταπίεση της γυναίκας.

Μετά από πολλές ήδη παραστάσεις και 5.000 θεατές στην Αθήνα, η ομάδα των ηθοποιών έχει ζήσει πολλά αστεία περιστατικά και ευτράπελα. «Ένα από τα πιο πρόσφατα! Στην παράσταση έχουμε ένα μικρό γυάλινο πιατάκι που έχει πάνω κέικ γιατί στη Μήδεια αρέσει πολύ το κέικ και κάποια στιγμή ο Δρακόπουλος (ο οποίος υποδύεται τον Ευριπίδη), το χτύπησε καταλάθος και το έσπασε. Και ο Γεράσιμος Σκαφίδας (που υποδύεται την τροφό) άκουσε τον θόρυβο αλλά δεν κατάλαβε ότι έσπασε και μπήκε μέσα για να πάρει το πιατάκι οπότε σταμάτησα και του είπα: “καλά στο σπίτι σου με δίσκους σφουγγαρίζετε”. Γίνονται διάφορα, είναι πολύ ελεύθερη η παράσταση, ακομπλεξάριστη και διασκεδαστική οπότε είμαστε συνηθισμένοι από τέτοια».

Από το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες εκείνης της χρονιάς, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε τον στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Συντελεστές:
Διασκευή - Απόδοση στίχων - Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωτότυπη μουσική* : Monika
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Βοηθός Σκηνογράφου: Έμιλυ Ονησιφόρου
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Φέξη
Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα
Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής : Μαριάννα Κολυβοδιάκου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Παραγωγή: Μυθωδία
Επικοινωνία: BrainCo

* Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς

Διανομή:
Μήδεια            Μάκης Παπαδημητρίου
Οιδίποδας            Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Ευριπίδης            Γιάννης Δρακόπουλος
Καλόγρια Πόλυ        Τζένη Θεωνά
Ιάσων                  Νικορέστης Χανιωτάκης
Τροφός            Γεράσιμος Σκαφίδας
Αντιγόνη            Μπέτυ Αποστόλου
Ψαράς /Εξάγγελος      Άννα Κλάδη
Μουσική διδασκαλία, προσαρμογή και ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο : Γιάννης Μαθές


Θέατρο Αυλαία
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πέμπτη: 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110 '

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Πέμπτη/Παρασκευή
- 15€ κανονικό
- 13€ φοιτητικό/ανέργων
Σάββατο/Κυριακή
- 18€ κανονικό
- 15€ φοιτητικό/ανέργων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή, τηλέφωνο : 2310 230013
-Ταμείο θεάτρου Αυλαία, Ticketservices.gr,tickets.public.gr & στα καταστήματα Public.