Skip to main content

Μακρόν: Σε εθνική διαβούλευση το επίμαχο νομοσχέδιο για τους αστυνομικούς

Η κίνηση προέκυψε μετά από ισχυρισμούς για εντεινόμενη αστυνομική βία τις τελευταίες εβδομάδες και οργισμένες διαμαρτυρίες για τον νέο νόμο.

Σε εθνική διαβούλευση θα φέρει ο Εμανουέλ Μακρόν το διαβόητο νομοσχέδιο για την αστυνομία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις.

Η κίνηση προέκυψε μετά από πολλαπλούς ισχυρισμούς για εντεινόμενη αστυνομική βία τις τελευταίες εβδομάδες και οργισμένες διαμαρτυρίες για τον νέο νόμο που δίνει στους αξιωματικούς εξουσίες που, κατά τους πολέμιούς του, απειλούν την ελευθερία των πολιτών και του Τύπου.

Από τη μεριά τους, και οι αστυνομικοί είναι εξαγριωμένοι, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος τους εγκάλεσε για ρατσιστική βία. «Όταν έχεις χρώμα δέρματος που δεν είναι λευκό, σταματάς για έλεγχο πολύ περισσότερο. Αναγνωρίζεστε ως μέρος ενός προβλήματος. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί », δήλωσε ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του που εξόργισε τα αστυνομικά σωματεία.

Δύσκολες ισορροπίες

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην λαϊκή οργή και στις αστυνομικές ανησυχίες.

Σε επιστολή τριών σελίδων προς τον αρχηγό της του συνδικάτου αστυνομικών SGP, ο Μακρόν είπε ότι υπήρξε επείγουσα ανάγκη μεταρρύθμισης της δύναμης.

Ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη διαβούλευση τον Ιανουάριο που ονομάζεται «Beauvau de securité», μετά την Place Beauvau, την πλατεία του Παρισιού που φιλοξενεί το υπουργείο Εσωτερικών που εποπτεύει τις δυνάμεις νόμου και τάξης της χώρας.

«Είναι επείγον να δράσουμε για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των γαλλικών και των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα να δίνουμε στην αστυνομία και τους χωροφύλακες τα μέσα για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και τις προσδοκίες των πολιτών μας», έγραψε ο Μακρόν στον Ιβ Λεφέμπρ του SGP-FO. Ο Λεφέμπρ , ο οποίος είχε γράψει στον πρόεδρο για να εκφράσει τον θυμό του, για τις προηγούμενες χαιρέτισε τη γρήγορη απάντησή του. «Ζητάμε μια βαθιά μεταρρύθμιση της αστυνομίας για μήνες», δήλωσε ο Lefebvre, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.

Η διαβούλευση, που θα διεξαχθεί από εκπροσώπους της αστυνομίας, εκλεγμένους αντιπροσώπους και ηγέτες της κοινότητας, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Θα εξετάσει την αστυνομική εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, τα επίπεδα προσωπικού, τη χρήση κάμερας σώματος, τις σχέσεις με το κοινό και θα κάνει το εσωτερικό πειθαρχικό σώμα της δύναμης πιο ανεξάρτητο.