Skip to main content

Μακρόν σε Νετανιάχου: Υποχρέωση του Ισραήλ να προστατεύει τους αμάχους

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων τριών πολιτών της χώρας του, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Γαλλίας

Για τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας συνομίλησε την Πέμπτη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν τόνισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων τριών πολιτών της χώρας του, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Γαλλίας. Εξέφρασε επίσης στον Νετανιάχου τη βαθιά του ανησυχία για τον υψηλό αριθμό αμάχων που σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας και την κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης στην περιοχή και τον ενημέρωσε για τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ιορδανίας όσον αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μακρόν είπε ακόμα στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να προστατεύει τους αμάχους και του τόνισε την ανάγκη να εργαστεί για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Μακρόν για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και για την προθυμία της να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ασφάλειας στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Αναφερόμενος στον βόρειο τομέα, ο Μακρόν τόνισε στον Νετανιάχου ότι η χώρα του συνεχίζει να συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ.