Skip to main content

Μακρόν στο Νταβός: Πρέπει να τολμήσουμε ξανά το ευρωομόλογο

«Η όλη ιδέα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι να μην είμαστε εξαρτημένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Γαλλος πρόεδρος εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρξουν μαζικές επενδύσεις ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από κρίσιμες τεχνολογίες

Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας έναντι εξαρτήσεων στον οικονομικό, τεχνολογικό και στρατιωτικό τομέα πρόταξε κατά την ομιλία του στο φόρουμ του Νταβός ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η όλη ιδέα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι να μην είμαστε εξαρτημένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Γαλλος πρόεδρος εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρξουν μαζικές επενδύσεις ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από κρίσιμες τεχνολογίες. Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στο πλαίσιο αυτό, «την εμβάθυνση της ένωσης των κεφαλαιαγορών» ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως «ίσως θα πρέπει να τολμήσουμε ξανά τα ευρωομόλογα».

Με άλλα λόγια, ο Μακρόν έθεσε στο «τραπέζι» την έκδοση κοινών ομολόγων για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών δημόσιων επενδύσεων, που θα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη Ρωσία για την ενέργειά της αλλά ούτε και από την Κίνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είδαμε πόσο μας κόστισε αυτό κατά την πανδημία» με τις μάσκες και τα φάρμακα. Μίλησε επίσης για τον περιορισμό της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο κόσμος αναδιαμορφώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο να συμβαδίσει, η τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με τις τιμές της ενέργειας. Όλα αυτά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν εκτίμησε επίσης ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Η δημοκρατική κρίση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουμε αρκετές καλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και στις επιχειρήσεις. Βοηθήστε μας να δώσουμε ελπίδα στις μεσαίες τάξεις», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε επιχειρηματίες.

Ωστόσο, αυτή η κυριαρχία δεν έχει μόνο οικονομικές πτυχές. Ο Μακρόν επικεντρώθηκε και στις δύο βασικές εν εξελίξει γεωπολιτικές κρίσεις στις οποίες η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να δράσει. Η πρώτη αφορά τον πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη με τον ίδιο να τονίζει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει στην Ουκρανία, ό,τι κι αν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες». Η δεύτερη αφορά τη Μέση Ανατολή όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει την ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια μια πολιτική λύση δύο κρατών.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Les Echos