Skip to main content

Μάλαμα: Να βρεθεί λύση για τη μεταφορά μαθητών με αναπηρία από τον δήμο Πολυγύρου στο ΕΚΕΚ Λακκιάς

Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην υπουργό Εσωτερικών

Ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το θέμα της μεταφοράς μαθητών με αναπηρία από τον δήμο Πολυγύρου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία στη Λακκιά Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνεται στην παρέμβαση, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία στην περιοχή της Λακκιάς Θεσσαλονίκης είναι η μόνη δομή στην οποία μπορούν να φοιτήσουν άτομα με αναπηρία που ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη δομή βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και 40 χιλιομέτρων από τον Πολύγυρο.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής δεν διασφαλίζει αυτή τη στιγμή την μεταφορά των μαθητών με αναπηρία που φοιτούν στη δομή, λόγω στενής ερμηνείας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 50025/2018 και της τροποποιητικής της 608/2023. Στο πλαίσιο αυτό γονείς παιδιών με αναπηρία αδυνατούν να διασφαλίσουν με ίδια μέσα την μεταφορά τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε να μισθωθεί ένα ταξί από τον Πολύγυρο που θα πηγαίνει τα 3-4 παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο της γραμμής, για να μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη δομή, με δεδομένη ότι δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη στη Χαλκιδική» σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή η κ. Μάλαμα καλεί την υπουργό Εσωτερικών αφενός να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και αφετέρου να καταθέσει στη Βουλή τα πλήρη στοιχεία για τις δαπάνες μεταφοράς των μαθητών στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής καθώς και τις συμβάσεις που έχει συνάψει η εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα με τους παρόχους μεταφορικού έργου για τη μεταφορά των μαθητών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

Προς την κυρία Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα : Να βρεθεί λύση για την μεταφορά μαθητών με αναπηρία από τον Δήμο Πολυγύρου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία στη Λακκιά Θεσσαλονίκης.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία στην περιοχή της Λακκιάς Θεσσαλονίκης είναι η μόνη δομή στην οποία μπορούν να φοιτήσουν άτομα με αναπηρία που ολοκλήρωσαν την φοίτησή τους στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη δομή βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και 40 χιλιομέτρων από τον Πολυγύρο. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής δεν διασφαλίζει αυτή τη στιγμή την μεταφορά των μαθητών με αναπηρία που φοιτούν στη δομή, λόγω στενής ερμηνείας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 50025/2018 και της τροποποιητικής της 608/2023. Στο πλαίσιο αυτό γονείς παιδιών με αναπηρία αδυνατούν να διασφαλίσουν με ίδια μέσα την μεταφορά τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσε να μισθωθεί ένα ταξί από τον Πολύγυρο που θα πηγαίνει τα 3-4 παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο της γραμμής, για να μπορούν να συνεχίσουν την φοίτησή τους στη δομή, με δεδομένη ότι δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη στη Χαλκιδική.  

Επειδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την μεταφορά των μαθητών.

Επειδή είναι απαράδεκτο μαθητές με αναπηρία να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο τους.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Θα δώσει λύση για τη μεταφορά των μαθητών με αναπηρία, στις περιπτώσεις όπως της δομής του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελμτικής Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία στη Λακκιά, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο Δήμο Πολύγυρου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, με δεδομένο ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής δεν υπάρχει τέτοια δομή;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείται η κυρία Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα τα πλήρη στοιχεία για τις δαπάνες μεταφοράς των μαθητών στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής καθώς και τις συμβάσεις που έχει συνάψει η εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα με τους παρόχους μεταφορικού έργου για την μεταφορά των μαθητών.

Η ερωτούσα κι αιτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα