Skip to main content

Μανδρίνος: Η Θεσσαλονίκη δεν είναι κολυμπήθρα να βαφτίζει ως δικούς της τουρίστες όλες τις αφίξεις του «Μακεδονία»

«Είμαστε στην περιφέρεια φτωχοτουρισμού», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι κολυμπήθρα να βαφτίζει ως δικούς της τουριστικούς επισκέπτες τις αεροπορικές αφίξεις που πηγαίνουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, σε δήλωσή του.

Ο κ. Μανδρίνος είπε συγκεκριμένα πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι κολυμπήθρα να βαφτίζει ως δικούς της τουριστικούς επισκέπτες τις αεροπορικές αφίξεις από τους ομογενείς, τους φοιτητές που έρχονται για τις γιορτές, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους περιοχών της Βορείου Ελλάδας ή και των Βαλκανίων που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιό της ως περαστικοί ή ακόμη και αυτούς που διαμένουν στη Χαλκιδική ή σε άλλους προορισμούς εκτός της πόλης, μόνο και μόνο για να δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις για προσωπικά πολιτικά οφέλη. Γι’ αυτό άλλωστε η Fraport μέσω της κ. Πολλάτου μάς ζητάει κάθε τόσο τα στοιχεία διανυκτερεύσεων της πόλης για να έχει την πραγματική εικόνα».

Τόνισε, επίσης, πως «η τουριστική Θεσσαλονίκη είναι τα νούμερά της, οι διανυκτερεύσεις της, η πληρότητά της (παρεμπιπτόντως -6% η πτώση του Ιανουαρίου του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023), η μέση τιμή δωματίου της και η μέση δαπάνη ανά πελάτη στην πόλη, εκεί που όπως έδειξε με ανάρτησή του εμπειρότατος στον τουρισμό δημοσιογράφος, είμαστε στην Περιφέρεια φτωχοτουρισμού».

Παράλληλα, αποχαιρέτησε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ABC, Βασίλειο Μπρόβα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τις προηγούμενες ημέρες. «Καλό ταξίδι Πρόεδρε μας Λάκη Μπρόβα. Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός των εγγονών σου ανέδειξε όλη την προσφορά σου στον τουρισμό και στη Θεσσαλονίκη, με κορυφαία σου στιγμή τη μάχη διαπραγμάτευσης που έδωσες με την Πολιτεία για να προστατέψεις την επιβίωση του κλάδου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Σερβίας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη σου, είναι να παλεύουμε καθημερινά για μια καλύτερη μέρα στον τόπο μας για να βάλουμε ένα λιθαράκι δίπλα στο βράχο που άφησες εσύ», είπε.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Καλό ταξίδι πρόεδρε μας Λάκη Μπρόβα. Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός των εγγονών σου ανέδειξε όλη την προσφορά σου στον τουρισμό και στη Θεσσαλονίκη, με κορυφαία σου στιγμή τη μάχη διαπραγμάτευσης που έδωσες με την Πολιτεία για να προστατέψεις την επιβίωση του κλάδου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Σερβίας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη σου, είναι να παλεύουμε καθημερινά για μια καλύτερη μέρα στον τόπο μας για να βάλουμε ένα λιθαράκι δίπλα στο βράχο που άφησες εσύ.

Δε θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη μετριότητα, με την καθήλωση, με την ψεύτικη εικόνα που θέλουν να δίνουν άσχετοι με τον τουρισμό «μαθητευόμενοι μάγοι» για πολιτική εκμετάλλευση και για να δικαιολογούν τα ταξίδια αναψυχής με δημόσιο χρήμα.

Η τουριστική Θεσσαλονίκη είναι τα νούμερά της, οι διανυκτερεύσεις της, η πληρότητά της (παρεμπιπτόντως -6% η πτώση του Ιανουαρίου του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023), η μέση τιμή δωματίου της και η μέση δαπάνη ανά πελάτη στην πόλη, εκεί που όπως έδειξε με ανάρτησή του εμπειρότατος στον τουρισμό δημοσιογράφος, είμαστε στην Περιφέρεια φτωχοτουρισμού.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι κολυμπήθρα να βαφτίζει ως δικούς της τουριστικούς επισκέπτες τις αεροπορικές αφίξεις από τους ομογενείς, τους φοιτητές που έρχονται για τις γιορτές, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους περιοχών της Βορείου Ελλάδας ή και των Βαλκανίων που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιό της ως περαστικοί ή ακόμη και αυτούς που διαμένουν στη Χαλκιδική ή σε άλλους προορισμούς εκτός της πόλης, μόνο και μόνο για να δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις για προσωπικά πολιτικά οφέλη. Γι’ αυτό άλλωστε η Fraport μέσω της κ. Πολλάτου μας ζητάει κάθε τόσο τα στοιχεία διανυκτερεύσεων της πόλης για να έχει την πραγματική εικόνα.

Αυτά τα νούμερά συγκρινόμενα κάθε μήνα με τους άλλους προορισμούς αλλά και η συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και των άλλων δέκα αντιστοίχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων -που συνεχίζουμε να είμαστε τελευταίοι- θα κρίνουν συνεχώς από εδώ και πέρα αν η πόλη αναπτύσσεται τουριστικά και όχι οι φωτογραφίες, οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα κουλούρια.

Η ΕΞΘ κλείνοντας φέτος 110 χρόνια ιστορίας στην πόλη θα είναι αυστηρός κριτής όλων των εμπλεκομένων με την ανάπτυξη του τουρισμού όχι για να μην πεινάσουν οι ξενοδόχοι, αλλά επειδή μας ενδιαφέρει το μέλλον των εκατοντάδων προμηθευτών συνεργατών μας, των χιλιάδων εργαζομένων συνεργατών μας και των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην πόλη σε συνδεδεμένα επαγγέλματα. Το οφείλουμε στη μνήμη του Λάκη Μπρόβα, στα παιδιά του και στα εγγόνια του , στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.