Skip to main content

Μαρινάκης: Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό

«Θέλουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή στον μέγιστο βαθμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως ένα «πλέγμα παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής».

«Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, και υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης «να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μαρινάκης διευκρίνησε ότι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες διατάξεις που θα ισχύσουν από το 2024 και οριοθετεί τον κατώτατο βαθμό ως τεκμαρτό εισόδημα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για τον νέο ελεύθερο επαγγελματία για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα ισχύσει αυτό, θα υπάρχει δηλαδή εξαίρεση. Για τον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει το όριο των 10.000 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός, που θα φορολογούνται οι επαγγελματίες και θα υπάρχει μια έκπτωση πάνω από 50% και για τον πέμπτο χρόνο θα υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση».

Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «η αλήθειας είναι πως έχουμε την πιο επίμονη εισαγόμενη ακρίβεια των τελευταίων δεκαετιών» όμως πρόσθεσε πως «μία δεύτερη αλήθεια είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα το ακαθάριστο έχει αυξηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 7%, άρα κάτι κάνει αυτή η κυβέρνηση…» αναλύοντας σχετικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάνουμε τρία διαφορετικά πράγματα: 1. Μόνιμες παρεμβάσεις αυξήσεων μισθών συντάξεων, σταδιακές μειώσεις ή καταργήσεις φόρων. 2. Αυστηρούς ελέγχους και 3. Στοχευμένες παρεμβάσεις» και πρόσθεσε πως «δεν πατάς ένα κουμπί και λύνεται η ακρίβεια… ακολουθείς μία πολιτική μείωσης των συνεπειών …κυρίως με μόνιμα μέτρα τα οποία μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν».

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «αρχή μας ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο».

«Υπάρχει διάκριση των εξουσιών αυτό είναι καλό να το καταλάβει η Αντιπολίτευση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, επιτελεί ανεξάρτητα τον ρόλο της, οπότε σε μία εν εξελίξει υπο διερεύνηση διαδικασία, εμείς δεν κάνουμε κάποιο σχόλιο» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών αλλά πρόσθεσε πως «ένα γενικό πολιτικό σχόλιο είναι ότι ακολουθεί η αντιπολίτευση την ίδια τακτική που ακολούθησε και την προηγούμενη τετραετία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Αναφορικά με τη συνέντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη τόνισε πως «νομίζω είναι καλό για τη Δημοκρατία μας να υπάρχει θεσμική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και προσθέτοντας «συνολικά των πολιτικών αρχηγών θα έλεγα εγώ…»