Skip to main content

Μαρινάκης για οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι monopoly η άσκηση οικονομικής πολιτικής

Συνειδητά ξεχνάει ο κ. Κασσελάκης ότι το ζήτημα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

«Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν είναι monopoly, το έκανε ο κ. Τσίπρας. Από τον κ. Τσίπρα έως τον κ. Κασσελάκη έχει μεσολαβήσει η σκληρή και δύσκολη πραγματικότητα. Υπάρχει η έννοια της πραγματικότητας η οποία κατεδαφίζει τον λαϊκισμό. Είναι ανάξιο σχολιασμού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πρόσθεσε ότι «από τον κ. Τσίπρα έως τον κ. Κασσελάκη μεσολάβησαν δύο κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με αντίστοιχες σε πολλές περιπτώσεις υποσχέσεις όπως θα φορολογήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να αυξήσουν πάνω από 25 φορολογικούς συντελεστές και να αφήσαν ανεργία οκτώ μονάδες μεγαλύτερη από ό,τι την έχουμε εμείς στο 10% και μία χώρα με κατώτατο μισθό με 650 ευρώ. Η πραγματικότητα συνεχίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη και μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις μία ισχυρή οικονομία. Όλα αυτά δις που ήρθαν στη χώρα μας δεν θα έρχονταν αν η χώρα μας ήταν στην κατάσταση που ήταν το 2015».

Σχετικά τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε «συνειδητά ξεχνάει ο κ. Κασσελάκης ότι το ζήτημα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων δεν το έφερε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αλλά ο διευθυντής του κόμματος του, να μην αυτοθυματοποιείται. Τόνισα χθες ότι δεν είναι ένας influencer του διαδικτύου, είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή, λοιπόν, η χώρα έχει κάποιους νόμους ένας εκ των οποίων προβλέπει την απαγόρευση συμμετοχής στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις εκλεγεί, όχι όταν καταθέσει το πόθεν έσχες αλλά σε ένα διάστημα εξήντα ημερών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Το τι έχει κάνει ο κ. Κασσελάκης θα το αξιολογήσει η δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε «αν βάλει κανείς όσα είπε χθες με όσα είχε πει την 1η Μαρτίου σε συνέντευξή του θα καταλάβει ότι αλλάζει θέση όπως ο προκάτοχός του με βάση το τι τον συμφέρει. Ας προσέχει κάθε φορά τι λέει και ας συμβουλευτεί ένα δικηγόρο διότι επιβαρύνει τη θέση του γιατί παράδειγμα υπάρχουν άλλες εταιρείες, ποιος δάνεισε, και αν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες;».

Για την επιχείρηση της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

«Έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Για τις ομοφοβικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη - «Η ρητορική μίσους είναι καταδικαστέα συνολικά»

«Δεν συμβαίνει μόνο εκεί αλλά δυστυχώς και σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, κάτι το οποίο το έχουμε δει να ξεκινάει πριν από κάποια χρόνια που υπήρχε ένα μεγαλύτερο κλίμα οργής. Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός πρέπει να χτυπιέται με δύο τρόπους και εδώ είναι και τα δύο σκέλη της ερμηνείας του φαινομένου. Από τη μια είναι η καλή ερμηνεία αυτού που ακούσαμε αλλά υπάρχει και το κακό σκέλος. Το καλό είναι ότι λειτουργεί το κράτος. Δε λέω ότι λειτουργεί τέλεια, χρειάζεται ακόμη περισσότερη αστυνομία, χρειάζεται ακόμη περισσότερο εφαρμογή του νόμου, αλλά ακούσαμε για συλλήψεις, για αυστηρότερους νόμους, που εισάγει η κυβέρνηση και ψηφίζονται, ακούμε δηλαδή για αντανακλαστικά. Τα οποία δεν είναι αυτονόητα, πρέπει να υπάρχουν, θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Πρέπει να είμαστε από πάνω να ακούμε συνεχώς ότι όταν συμβαίνει κάτι υπάρχουν συλλήψεις και εφαρμόζονται αυστηρότεροι νόμοι.

Το άλλο σκέλος της ερμηνείας είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Γιατί το καθήκον του κράτους είναι να εφαρμόζει τον νόμο, το καθήκον του κράτους είναι να έχει περισσότερους αστυνομικούς και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι χρέος μας προς τους πολίτες και είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας η εφαρμογή των νόμων. Αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, το οποίο εκφράζει μισαλλοδοξία και πολλές φορές όχι μόνο στην άκρα δεξιά αλλά και στα άλλα άκρα. Ξέρετε, το μίσος δεν εκφράζεται μόνο με ρατσιστικές διαδηλώσεις, εκφράζεται και με απειλές σε δημοσιογράφους, εκφράζεται και με μισογυνισμό από το άλλο μέρος του φάσματος του πολιτικού συστήματος. Έχουμε όλοι ευθύνη να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών δεν είναι μόνο ζήτημα καταστολής, το είπε χθες και ο πρωθυπουργός.

Εμείς έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να δούμε συνολικά το θέμα. Και στα σχολεία, για αυτό και τώρα εφαρμόζεται η πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του μπούλινγκ, περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι συνολικά για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εμείς έχουμε ευθύνη σε αυτό και η εκάστοτε κυβέρνηση.

Και βέβαια ναι, αναφέρομαι και στη ρητορική που ακούγεται από τα κόμματα της άκρας δεξιάς, αναφέρομαι και στη ρητορική που έχει ακουστεί κατά καιρούς από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το να απειλείς δημοσιογράφους, το να βάζεις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, το να λες ότι η επόμενη φορά θα είναι αλλιώς, το να λες θα τους ξεδοντιάσω και να απαντάς ότι μια χαρά, όλα καλά. Ξέρετε, δεν έχει πολιτική χροιά και φόρτιση το μίσος. Ή το να μιλάς όπως ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόσο απαξιωτικά και με τόσο σεξιστικό τρόπο για τις φοιτήτριες αυτής της χώρας... Όλο αυτό μίσος είναι άλλου τύπου το ένα, άλλου τύπου το άλλο».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «η ρητορική μίσους είναι καταδικαστέα συνολικά».

Για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης - «Θα δούμε την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα»

Σε σχόλια δημοσιογράφων για το ότι δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «η Δικαιοσύνη εφαρμόζει νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή. Μέχρι και την τελευταία αλλαγή ΠΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων που συζητάμε, πέραν των πολύ σκληρών κακουργημάτων, είναι πλημμελήματα. Στη χώρα αυτή, για να συνεννοηθούμε, το 99% των περιπτώσεων αυτών, μέχρι να ψηφιστεί ο τελευταίος Ποινικός Κώδικας, πήγαιναν σπίτι τους, με μια ποινή, η οποία ήταν στα χαρτιά. Τώρα, λοιπόν, θα δούμε την εφαρμογή».

Για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ - «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά ούτε και όλα τα χρόνια είναι ίδια»

«Να πούμε πρώτον ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεύτερον δεν είναι όλα τα χρόνια ίδια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις, που είναι εν εξελίξει, και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και την προηγούμενη τετραετία, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Παράδειγμα, όλοι οι νεοεισελθόντες στο Σώμα αστυνομικοί πηγαίνουν σε Αστυνομικά Τμήματα των μεγάλων πόλεων κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν από Τμήματα που θεωρητικά έχουν μικρότερη εγκληματικότητα σε Τμήματα που έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Η Τροχαία επανδρώνεται με περισσότερο προσωπικό. Εγώ σχεδόν σε κάθε ενημέρωση πολιτικών συντακτών ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρομαι με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και σε επίπεδο Τροχαίας και σε επίπεδο συλλήψεων. Χρειάζονται και περισσότερα περιπολικά και περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές, αλλά πολλαπλασιάζονται, αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη τετραετία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις επικείμενες Ευρωεκλογές: «Οι Ευρωεκλογές δεν είναι παιχνίδι»

Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε πως «οι Ευρωεκλογές είναι μια κάλπη που οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιους ευρωβουλευτές θέλουν να τους εκπροσωπούν στην Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε ένα απόλυτο ‘κοντράστ'. Από τη μία ευρωβουλευτές να συκοφαντούν τη χώρα, μάλιστα ενώ κάποτε κατάπιναν αμάσητες τις παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, απειλές δημοσιογράφων και τα συναφή. Και ένα κόμμα, τη ΝΔ, μια κυβέρνηση η οποία πηγαίνει στην Ευρώπη δια του πρωθυπουργού και φέρνει χρήματα στη χώρα, διαπραγματεύεται σκληρά για το συμφέρον των αγροτών και αντιμετωπίζει κρίσεις.

Οι ευρωεκλογές, λοιπόν, δεν είναι παιχνίδι, θεωρώ εγώ. Είναι απόλυτα κυρίαρχος ο ελληνικός λαός. Ο στόχος ποιος είναι; Το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό...

Είμαστε αισιόδοξοι ότι όταν καθίσουν οι πολίτες και δουν, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο πολλών κρίσεων, τι έχουμε καταφέρει και πόσα ακόμη μπορούμε να κάνουμε και το ότι εφαρμόσαμε ήδη το 50% του οικονομικού μας προγράμματος σε έναν χρόνο και πολλά ακόμα, θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα» κατέληξε.