Skip to main content

Το ελαιόλαδο του ξενοδόχου από τη Μαρώνεια που αγαπά την παράδοση

Ο Γιώργος Βολουδάκης θέλει να συμβάλλει στην ανάδειξη του παραδοσιακού ελαιώνα της Μαρώνειας και της τοπικής, μαρωνείτικης ποικιλίας

Αντιμετωπίζει τον ελαιώνα του στη Μαρώνεια Ροδόπης ως μνημείο της φύσης και όχι ως μια απλή δενδροκομική καλλιέργεια. Άλλωστε, πολλά από τα δέντρα του μετρούν πάνω από 500 χρόνια ζωής. Με στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη του ευρύτερου παραδοσιακού ελαιώνα της Μαρώνειας, που είναι από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα, αλλά και της τοπικής μαρωνείτικης ποικιλίας, για την οποία θεωρεί πως δεν έχει τύχει της προβολής που της αξίζει, δημιούργησε το 2012 το brand εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Μάρων». Ο Γιώργος Βολουδάκης, ξενοδόχος στο επάγγελμα με σπουδές ιστορίας-αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική, θεωρεί πως αυτή η παράδοση της περιοχής στην ελαιοπαραγωγή μπορεί να γίνει το καλύτερο μέσο για την τουριστική ανάπτυξή της και θεωρεί καθήκον του να συμβάλει στη διάσωση και τη διάδοσή της. 

Ο ελαιώνας του «Μάρων» διαθέτει 1.100 ελαιόδεντρα σε μια έκταση 100 στρεμμάτων και η παραγωγή του φτάνει τις καλές χρονιές τους 4 τόνους. Υπό το brand name αυτό κυκλοφορούν δύο ετικέτες, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ένα blend ελαιολάδου με αγριέλαιο. Πέρα από την ελληνική αγορά, το «Μάρων» έχει παρουσία και στη Γερμανία, ενώ προσπαθεί να ανοίξει τις αγορές της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Ο Γιώργος Βολουδάκης ακολουθεί μια ασκητική καλλιέργεια, με πολύ μικρές παρεμβάσεις, για την οποία θεωρεί πως έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου. Η καλλιέργεια γίνεται χωρίς άρδευση και εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, ενώ η συλλογή πραγματοποιείται με τα χέρια. Στο ελαιοτριβείο οι ελιές εκθλίβονται με ψυχρή έκθλιψη, με το ελαιόλαδο που προκύπτει να είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, με οξύτητα που δεν ξεπερνά τους 0,4 - 0,5 βαθμούς. Το ελαιόλαδο μεταφέρεται στις δεξαμενές της επιχείρησης, όπου και φυλάσσεται μέχρι την εμφιάλωσή του, η οποία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο της φυσικής μετάγγισης από τη δεξαμενή στις φιάλες, που είναι φτιαγμένες από ειδικό, ανακυκλώσιμο αλουμίνιο. Το μεσογειακό παραθαλάσσιο ημιορεινό έδαφος της περιοχής, σε συνδυασμό με το ξερό κλίμα και τις λίγες βροχές είναι και αυτά που δίνουν ιδιαιτερότητα στο τελικό προϊόν.

ελαιόλαδο Μάρων

 

 

Ο Γιώργος Βολουδάκης έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την κατοχύρωση της μαρωνείτικης ποικιλίας ως ΠΟΠ, ενώ μετά την καραντίνα θέλει να αναπτύξει πιο έντονη δράση προς την κατεύθυνση ανάδειξης του παραδοσιακού ελαιώνα της Μαρώνειας.
«Η Μαρώνεια κρύβει έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Ελλάδας. Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα οριοθετούν την ιστορική συνέχεια ενός πανάρχαιου προϊόντος σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία, παράδοση και αρώματα. Σε αυτή την εξέλιξη ήθελα να συμμετάσχω» λέει στη Voria.gr.

Από μωρό στον… ελαιώνα

Ο Γιώργος Βολουδάκης, κρητικής καταγωγής, αλλά πολιτογραφημένος Θρακιώτης αφού μεγάλωσε στην περιοχή, από μωρό ακόμα ήρθε σε επαφή με τον οικογενειακό ελαιώνα, τον οποίο απέκτησε ο πατέρας του στην δεκαετία του ‘60. Μάλιστα, οι γονείς του τον έπαιρναν μαζί τους στο χωράφι μέσα σε ένα… καλάθι. Μεγαλώνοντας, παιδάκι ακόμα, πήγαινε με τον πατέρα του στις ελιές και έστρωνε κάτω από τα δέντρα τα πανιά για τη συλλογή τους. Από τις πιο έντονες μνήμες του όμως είναι οι τεράστιες μυλόπετρες στα παλιά ελαιοτριβεία της Μαρώνειας και η εξαγωγή του λαδιού με την πρέσα.

Γιώργος Βολουδάκης

 

 

«Περίμενα πώς και πώς να πάμε στο ελαιοτριβείο για να ζήσω αυτή την εμπειρία» λέει. Αναμνήσεις από την ελαιοπαραγωγή προσπαθεί να δημιουργήσει πλέον και στα δικά του παιδιά, που έρχονται συχνά μαζί του στο χωράφι και στο ελαιοτριβείο, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για τη διαδικασία.

Η αγάπη του για αυτά τα παλιά ελαιοτριβεία της περιοχής παραμένει ως σήμερα. «Σε ένα ιδανικό σενάριο θα μπορούσαν τα παλιά εγκαταλελειμμένα ελαιοτριβεία της Μαρώνειας να αγοραστούν από τον δήμο και να μετατραπούν σε μουσεία όπου θα αναπαρίσταται και η διαδικασία της ελαιοπαραγωγής» λέει ο Γιώργος Βολουδάκης.