Skip to main content

Μαθήματα queer tango για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο προσπάθειας συμπερίληψης αλλά και ανατροπής του στερεότυπου που θέλει να χορεύεται το τάνγκο αποκλειστικά από έναν άντρα και μια γυναίκα

Μαθήματα queer tango διοργανώνονται, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια συμπερίληψης αλλά και ανατροπής του στερεότυπου που θέλει να χορεύεται το τάνγκο αποκλειστικά από έναν άντρα και μια γυναίκα. Τα μαθήματα αρχίζουν με πρωτοβουλία ενός ζευγαριού επαγγελματιών δασκάλων τάνγκο, της Αλεξίας Μουρτίδου  και του Γρηγόρη Τσιτσέ, και απευθύνονται σε οποιοδήποτε άτομο -ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού- που το ενδιαφέρει αυτή η προσέγγιση καθώς και σε άτομα που ήδη χορεύουν, αλλά θα ήθελαν να μάθουν από την αρχή τον αντίθετο ρόλο.

«To τάνγκο είναι ένας κοινωνικός, αυτοσχεδιαστικός χορός που πρωτοεμφανίστηκε στο Rio de la Plata (Αργεντινή και Ουρουγουάη), στην αρχή του προηγούμενου αιώνα, και χορεύεται παγκοσμίως μέχρι και σήμερα σε μια πιο σύγχρονη μορφή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αλληλουχία βημάτων. Οι δύο ρόλοι, leader και follower αλληλεπιδρούν με οδηγό τη μουσική σε έναν συνεχή διάλογο. Στην πιο παραδοσιακή μορφή του, το τάνγκο έχει ρόλους πλήρως διακριτούς βάσει βιολογικού φύλου, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικές κοινότητες διέπονται από εμφανή σεξιστικά στερεότυπα. Queer ή open role λέγεται το τάνγκο  που χορεύεται χωρίς ετεροκανονικές νόρμες, όπου τα άτομα είναι ελεύθερα να επιλέξουν ποιον από τους δύο ρόλους θέλουν να αναλάβουν ή και να τους εναλλάσσουν. Το queer tango έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και 20 περίπου χρόνια, σε κοινότητες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής, δίνοντας την ευκαιρία σε LOATKI+ άτομα να γνωρίσουν αυτό τον υπέροχο χορό και ενδυναμώνοντας τα άτομα που ήδη χορεύουν να μάθουν και τον αντίθετο ρόλο, ανεξάρτητα από το βιολογικό τους φύλο και τη σεξουαλική τους ταυτότητα» σημειώνουν οι διοργανωτές των μαθημάτων.

Η ιδέα για τα μαθήματα queer tango, όπως εξηγεί η Αλεξία Μουρτίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προέκυψε μέσα από έναν κύκλο ανοιχτών συζητήσεων με θέμα «Η πατριαρχία και οι έμφυλοι ρόλοι στο τάνγκο»,  που διοργάνωσε το 2022 το Studio 29A Artspace σε συνεργασία με τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα ΑΠΘ (ΦΥΛ.ΙΣ/PHYLIS).
«Έγιναν δυο-τρεις τέτοιες συζητήσεις, πήγαν σχετικά καλά και από τότε ήθελα να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο για να μπορέσει να εμπλακεί και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο τάνγκο, αλλά και τα άτομα που ήδη χορεύουν να αρχίσουν να σκέφτονται λίγο πιο ανοιχτόμυαλα. Εμένα προσωπικά  με απασχολούν πολύ αυτά τα θέματα στην κοινότητα του τάνγκο, τουλάχιστον όπως την ξέρω εγώ. Στην κοινότητα του τάνγκο, ειδικά της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν διάφορα κατάλοιπα από παλαιότερες δεκαετίες. Υπάρχει η μία πλευρά που καλοδέχεται κάτι τέτοιο- τουλάχιστον από όσο έχω δει εγώ, και υπάρχει και μία πλευρά λίγο πιο κλειστή  λίγο πιο προσκολλημένη στην παράδοση. Το θέμα δεν είναι πώς θα δεχτεί αυτή η πλευρά το καινούργιο. Το θέμα είναι η συμπερίληψη και η ενδυνάμωση σε έναν χώρο, ο οποίος στην παραδοσιακή του μορφή έχει σεξιστικά στερεότυπα» προσθέτει η Αλεξία Μουρτίδου.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και θα γίνονται κάθε Τετάρτη 20:15-22:15 στο Kunia Cultural Hub (Καραολή & Δημητρίου 28)  και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο προφίλ Alexia Grigoris Tango στο facebook ή από το alexiagrigoris_tango στο Instagram. Το πρώτο μάθημα είναι δοκιμαστικό, χωρίς καμία χρέωση, και τα ενδιαφερόμενα άτομα  μπορούν να  προσέλθουν, με παρέα ή χωρίς, φορώντας άνετα ρούχα και παπούτσια.
Η Αλεξία Μουρτίδου και ο Γρηγόρης Τσιτσές γνώρισαν το αργεντίνικο τάνγκο το 2009 και 2010 αντίστοιχα και έκτοτε αφοσιώθηκαν σε αυτό. Έχουν παρακολουθήσει μαθήματα με καταξιωμένους/ες maestros/as σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αργεντινή, ενώ χορεύουν και διδάσκουν μαζί από το 2015 στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι συνιδιοκτήτες, από το 2016, του Πολυχώρου χορού και θεάτρου Studio 29A Artspace και διοργανωτές της Milonga Sin Palabras και άλλων εκδηλώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ