Skip to main content

Μαθητές λυκείου παρακολούθησαν το δημοτικό συμβούλιο Αμπελοκήπων Μενεμένης

Ο δήμαρχος είχε μία σύντομη συνάντηση με τους μαθητές με τους οποίους συζήτησε για την ανωτερότητα της δημοκρατίας

Μαθήτριες και μαθητές της Β΄ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων παρακολούθησαν από κοντά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20 Μαρτίου 2024.

Συνοδεία του καθηγητή-φιλόλογου του Σχολείου Δημήτρη Σταυρούση, οι μαθητές που ανήκουν στην Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας στην πράξη, στην τοπική κλίμακα του Δήμου τους, και να προετοιμαστούν έτσι καλύτερα για τη θερινή ΚΗ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2024.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους μαθητές και τον καθηγητή τους, μίλησε για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ως θεσμός και για την αξία της συμμετοχικής δημοκρατίας και του κόστους που έχει στη δημοκρατία και στους θεσμούς η αποχή από τις βουλευτικές, αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Από την πλευρά του ο κ. Σταυρούσης ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και εξήγησε ότι βασικοί στόχοι του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές, είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του κοινοβουλίου, η άσκησή τους σε δημοκρατικές πρακτικές και η ενεργοποίησή τους σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία. Από την Ομάδα Συμμετοχικής Δράσης του σχολείου που μετέχει στο πρόγραμμα επιλέγεται με ψηφοφορία ο/η εκπρόσωπος που θα συμμετάσχει στην πανελλήνια συνάντηση. Οι εργασίες της Συνόδου διεξάγονται στην Αθήνα και περιλαμβάνουν συζητήσεις σε ομάδες και στην ολομέλεια, βιωματικές δράσεις και εργαστήρια, εκδηλώσεις πολιτισμού.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο δήμαρχος είχε μία σύντομη συνάντηση με τους μαθητές με τους οποίους συζήτησε για την ανωτερότητα της δημοκρατίας έναντι των υπόλοιπων πολιτευμάτων.

Image