Skip to main content

Με αντίποινα απειλεί το Κρεμλίνο αν οι ΗΠΑ κατασχέσουν παγωμένους ρωσικούς πόρους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Μόσχα έκανε λόγο για «πειρατεία του 21ου αιώνα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε “πειρατεία του 21ου αιώνα” σχέδιο των ΗΠΑ να κατασχέσουν παγωμένους ρωσικούς πόρους ύψους έως και 300 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει έντονα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν “ νομική κάλυψη” προκειμένου να κλέψουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

“Η κλοπή κρατικής, ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας έχει αναχθεί σε σήμα κατατεθέν των Αγγλοσαξώνων”, κατήγγειλε η Ζαχάροβα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. “ Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο το κάνουν εδώ και δεκαετίες. Παλιότερα αποκαλούνταν πειρατεία, αλλά μετά νομιμοποιήθηκε. Τώρα είναι η πειρατεία του 21ου αιώνα, κατά τη γνώμη μου”.

Δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αμερικανική νομοθεσία που θα της επιτρέψει να κατάσχει ορισμένα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Ζαχάροβα, η οποία κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να πιέσει την ΕΕ να υιοθετήσει ένα αντίστοιχο σχέδιο κατάσχεσης ρωσικών πόρων, υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει με σκληρό τρόπο, αν κλαπούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

“Θα ληφθούν αντίποινα και θα είναι τέτοια, που θα γίνουν αισθητά και ορατά. Θα είναι επώδυνα”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων στη Δύση, μεγάλο μέρος των οποίων στην Ευρώπη.

Η Ζαχάροβα εκτίμησε ότι τώρα η Δύση αναζητά νέους τρόπους να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών να διασφαλίσει περαιτέρω πόρους για να στηρίξει το Κίεβο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία “ έχει σταματήσει”, καθώς συνεχίζονται στην Ουάσινγκτον οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας, για το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν ως όρο τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η Μόσχα διαθέτει έναν κατάλογο με αμερικανικά, ευρωπαϊκά και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία η Ρωσία θα κατάσχει, αν οι δυτικές χώρες κατασχέσουν ρωσικούς πόρους.

Το Κρεμλίνο καταδικάζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στη διάρκεια της νύχτας στην Υεμένη χαρακτηρίζοντάς τα "παράνομα" με βάση το διεθνές δίκαιο.

"Τα καταδικάζουμε. Γνωρίζετε ότι υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, εμείς απείχαμε, και οι χώρες που πραγματοποίησαν το πλήγμα επιχείρησαν να παράσχουν μια διεθνή νομική βάση για τις ενέργειές τους. Η απόπειρα αυτή ήταν αποτυχής γιατί το ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν παρέχει κάποια δικαίωμα για την πραγματοποίηση επιθέσεων και επομένως, από την πλευρά του διεθνούς δικαίου είναι παράνομα", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με την Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μαζί με την Κίνα η Ρωσία απείχαν την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).

Όπως είπε η Ρωσία σήμερα, μοιράζεται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στην περιοχή για τα πλήγματα. Το Ριάντ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε "να αποφευχθεί η κλιμάκωση" μετά τις επιθέσεις προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.

"Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι περιφερειακοί μας εταίροι, κυρίως η Σαουδική Αραβία", δήλωσε νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλοντας σφόδρα τις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και χαρακτηρίζοντας τες ανεύθυνες περιπέτειες που κινδυνεύουν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

"Μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας κινδυνεύει να ακυρώσει τις θετικές τάσεις που προέκυψαν πρόσφατα στη διαδικασία διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη αλλά και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση σε όλη την Μέση Ανατολή", είπε η Ζαχάροβα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συμμαχική χώρα της Ρωσίας, το Ιράν καταδίκασε επίσης τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα που οδηγούν σε κλιμάκωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ