Skip to main content

Με εκατέρωθεν βολές κορυφώνεται η μάχη Μπακογιάννη-Σαμαρά

Τη συνεχή παρουσία της σε όλη την πορεία και τις μάχες της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε από την πλατεία Κοτζιά η Ντ. Μπακογιάννη- Αιχμές για τα πολιτικά τζάκια άφησε ο συνυποψήφιος της για την ηγεσία
Με εκατέρωθεν βολές από τους δύο βασικούς υποψηφίους κορυφώθηκε  απόψε στην Αθήνα η κούρσα για την ηγεσίατης Νέας Δημοκρατίας. Τη συνεχή παρουσία της σε όλη την πορεία και τις μάχες της ΝΔ υπογράμμισε από την πλατεία Κοτζιά η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς από το Ζάπειο  άφησε σαφείς αιχμές καταγγέλλοντας πολιτικά τζάκια και μηχανισμούς. Αμφότεροι πάντως απηύθυναν κάλεσμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ για μαζική συμμετοχή στην εκλογή της Κυριακής. 

«Ήμουν πάντα μαζί σας και στα δύσκολα έβαλα πλάτη»
Η Ντ. Μπακογιάννη  επιτέθηκε σε όσους πλήγωσαν την παράταξη, λέγοντας ότι «όσοι ζημίωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό».

Επιπλέον, απαντώντας στις κατηγορίες περί μηχανισμών τόνισε: «Και επειδή κάποιοι επιμένουν να μιλούν για μηχανισμούς, επιτρέψτε μουνα πω ότι μηχανισμός δεν είναι οι νεοδημοκράτες, μηχανισμός δεν είναιτα στελέχη μας. Μηχανισμός είναι τα Μέσα ενημέρωσης, καιειδικά τα Μέσα που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και που πολεμούν την παράταξή μαςεδώ και χρόνια. Ξέρουμε ποιοι είναι. Τους βλέπουμε, τους διαβάζουμε,τους ακούμε».

Η Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως έβαλε πλάτη στις δύσκολες στιγμές της παράταξης και ποτέ δεν κατέθεσε την κομματική της ταυτότητα, με σαφείς αναφορές για την αποχώρηση του Α.Σαμαρά από το κόμμα: «Ποτέ δεν μίλησα για υπέρβαση ή για το βιοϊστορικό τέλος της Νέας Δημοκρατίας. Αγωνίστηκα όπως κι εσείς για τις ιδέες και τις αξίες αυτής της μεγάλης παράταξης. Όλους εμάς μας ενώνει  ένα αόρατο νήμα που δεν κόπηκε ποτέ. Και αν σε κάποιες στιγμές αυτής της διαδρομής είχαμε διαφορετικές απόψεις, ποτέ δεν υποστείλαμε τη γαλάζια σημαία!»

«Όλο το προηγούμενο διάστημα άκουσα και ακούσαμε  πολλά. Ακούσαμε ότι είναι ντροπή να στηρίζεις την παράταξη στην οποία ανήκεις, στις δύσκολες στιγμές, ακόμα και όταν δεν συμφωνείς σε όλα. Ακούσαμε ότι είναι ντροπή την ώρα του αγώνα να μην καλλιεργείς την ηττοπάθεια, αλλά να αγωνίζεσαι με όλες σου τις δυνάμεις», είπε η τέως υπουργός Εξωτερικών για να συμπληρώσει:«Μας ζητούν να ξεχάσουμε όλα  όσα έγιναν και όσα συμβαίνουν. Να ξεχάσουμε τις ζωές μας, τα όνειρά μας, τις προσδοκίες μας. Ποιοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία και ποιοι βρέθηκαν απέναντί της. Ποιοι μπήκαν μπροστά στις μάχες και ποιοι καιροφυλακτούσαν στα μετόπισθεν. Να ξεχάσουμε τους αγώνες μας, ποιοι είμαστε και που πηγαίνουμε».

Η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση: «Η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μόνο δική μας απαίτηση. Είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας. Οι 100 ημέρες, μέσα στις οποίες το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι θ’ αλλάξει τα πάντα, όπου να ναι τελειώνουν. Αποδείχτηκε πόσο κούφια ήταν «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα»! Και τι είδαμε; Κυβερνητική ανοργανωσιά, παλινωδίες και τις τρεις από τις τέσσερις κυβερνητικές θέσεις να είναι ακόμα κενές! Έλεγαν «λεφτά υπάρχουν». Και σήμερα έρχεται πραγματική καταιγίδα άμεσων και έμμεσων φόρων, με νέες έκτακτες εισφορές!»

«Κόμμα χωρίς τζάκια και μηχανισμούς»
«Ζητάω να μου δώσετε το δικαίωμα να φτιάξουμε μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ένα κόμμα υπεύθυνων πολιτών και όχι προσωπικών μηχανισμών» τόνισε ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του στο Ζάππειο.

«Θέλουμε ένα κόμμα που δεν θα έχει «φέουδα», όπου δεν θα διακρίνονται μόνο τα τζάκια» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως η ΝΔ του αύριο «θα είναι λαϊκό κόμμα και όχι ομοσπονδία πολιτικών τζακιών. Δεν είμαι άνθρωπος των μηχανισμών. Έχω συγκρουστεί με τους μηχανισμούς».

«Κι επειδή κάποιοι τελευταία θέλουν να με εντάξουν κι εμένα στηνκατηγορία με τα τζάκια τους απαντώ ότι με παραίνεση του ΚωνσταντίνουΚαραμανλή ίδρωσα για να ανέβω τα σκαλοπάτια από την ΟΝΝΕΔ στη Βουλή.Και επειδή αναφέρθηκαν στην, προγιαγιά μου, την Πηνελόπη Δέλτα θα πωμόνο ότι μια γυναίκα που έδωσε τα πάντα, υλική και πνευματική περιουσίαγια τα παιδιά αυτού του τόπου και είχε τη συγκλονιστική ευαισθησία νααυτοκτονήσει μόλις σηκώθηκε η γερμανική σημαία κατοχής στην Ακρόπολη,μια τέτοια γυναίκα προσφοράς και θυσίας δεν έχει καμία σχέση με τα«τζάκια» για τα οποία μιλάω εγώ, που συνήθως παίρνουν χωρίς να δίνουνκαι θεωρούν δικαίωμά τους να πάει «σόι το βασίλειο» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως αυτός και ο Κώστας Καραμανλής «μπορεί να ήμασταν από ιστορικές οικογένειες αλλά δεν γεννηθήκαμε ηγετικά στελέχη. Γίναμε».

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην πορεία του ως μέλος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ: «Έτρεχα μαζί με τον Κώστα Καραμανλή και άλλους ΟΝΝΕΔίτες, όταν ήμασταν νέα παιδιά κι αφισοκολλούσαμε στα Πανεπιστήμια φτιάχναμε οργανώσεις της ΔΑΠ, συγκρουόμασταν με άλλους νεολαίους τις δύσκολες εκείνες εποχές».

«Δεν θα μετακινήσω το Κόμμα στα Κεντροαριστερά» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ «θα μείνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας».

Παράλληλα, ο υποψήφιος πρόεδρος τόνισε πως δεν θεωρεί κανέναν ψηφοφόρο δεδομένο. «Ποτέ δεν θα δώσουμε ξανά την εντύπωση στον ψηφοφόρο μας ότι τον θεωρούμε «δεδομένο».Γιατί γι’ αυτό οι «δεδομένοι»,έγιναν «φευγάτοι» και φτάσαμε στο 33%».

«Η ελευθερία, η ισονομία, η αξιοκρατία, η αξιοπιστία και η ανταγωνιστικότητα» είναι οι πέντε λέξεις που σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «δίνουν νόημα ξανά στην Πολιτική, στην Κοινωνία, στις προσδοκίες των πολιτών και στα όνειρα των νέων ανθρώπων».