Skip to main content

Με εθελοντές λειτουργούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από σήμερα στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος, Λοιμωδών και Γεννηματάς και για όσο υπάρχουν εθελοντές ιατροί.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, προχωρώντας σε επίσχεση εργασίας, καθώς διεκδικούν αύξηση του κονδυλίου των εφημεριών του 2010 και υλοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, από σήμερα μόνο μια κλινική του Αγίου Παύλου θα έχει γιατρούς και στα περισσότερα νοσοκομεία δεν θα πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα ιατρεία. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος, Λοιμωδών και Γεννηματάς και για όσο υπάρχουν εθελοντές ιατροί.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην συμπρωτεύουσα είναι τα όσα δήλωσε εχθές το μέλος της Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΙΘ, γιατρός στο «Άγιος Παύλος», Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι από τις 22 Μαρτίου στις εφημερίες του ΑΧΕΠΑ οι γιατροί θα εργάζονται εθελοντικά, ότι στο Ιπποκράτειο η μονάδα εντατικής λειτουργεί με εθελοντές και ότι από την προσεχή Πέμπτη οι μισές κλινικές του θα είναι κλειστές. Παράλληλα, ανέφερε ότι στο «Άγιος Δημήτριος» δεν λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία λόγω της επίσχεσης εργασίας των γιατρών.

Εξάλλου, άκαρπη αποδείχτηκε η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν, κατά 10%, τα κονδύλια για τις εφημερίες, τις υπερωρίες και τα νυχτερινά των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ύστερα από σχετική συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Όπως εξήγησε η υπουργός, το κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό για τις εφημερίες του ΕΣΥ είναι 395 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, εμφανίζεται ήδη μειωμένο κατά 17% σε σχέση με πέρσι. Η υπουργός τόνισε στους γιατρούς ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών του Δεκεμβρίου και άλλα υπόλοιπα του 2009. Υπάρχει ήδη έγκριση και τα ποσά θα καταβληθούν άμεσα στους γιατρούς».
 
Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε «άκαρπη» τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την τήρηση της κλαδικής συμφωνίας, που υπεγράφη πέρσι για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Τόνισαν, μάλιστα, ότι η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί στα νοσοκομεία εκείνα, που δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εφημεριών. Επίσης, είπαν ότι σε κάποια τμήματα νοσοκομείων κάποιοι γιατροί εφημερεύουν πλέον, χωρίς να πληρώνονται, και διευκρίνησαν ότι οριστικές αποφάσεις για τις κινήσεις του κλάδου θα ληφθούν σε συνεδρίαση της ΟΕΝΓΕ.