Skip to main content

Με χορούς, τραγούδια και κέφι άναψαν τον «Φανό» στο Ωραιόκαστρο

Η εκδήλωση έγινε στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου και του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου «Μακεδνός»

Το αποκριάτικο έθιμο του ανάμματος του «Φανού» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Ωραιόκαστρο από μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Κοζάνης «Φίλοι της Παράδοσης». Η εκδήλωση έγινε στο Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο σε συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου και του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου «Μακεδνός».

Φορώντας παραδοσιακές φορεσιές τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Κοζάνης χόρεψαν γύρω από τον «Φανό», φωτιά που άναψαν σε ένα βωμό, και τραγούδησαν σκωπτικά τραγούδια, κλέφτικα και τραγούδια της αγάπης και του έρωτα.

Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του «Μακεδνού». Ευχαρίστησε τον Δήμο Ωραιοκάστρου για την υποστήριξη της διοργάνωσης της εκδήλωσης, ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης των εθίμων και των παραδόσεων και ευχαρίστησε τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Κοζάνης που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να επισκεφθούν το Ωραιόκαστρο και να παρουσιάσουν το έθιμο.

Για το έθιμο του «Φανού» μίλησε η πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κοζάνης «Φίλοι της Παράδοσης», Σοφία Σοφίδη, η οποία ευχαρίστησε τον «Μακεδνό» και τον Δήμο Ωραιοκάστρου για τη φιλοξενία και κάλεσε τους παραβρισκόμενους να χορέψουν και να τραγουδήσουν γύρω από το «Φανό».

Η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου, καλωσόρισε τους χορευτές από την Κοζάνη, μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη και τόνισε πως η διοίκηση του Δήμου υποστηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων.