Skip to main content

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στον δήμο Παύλου Μελά η 83η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Ο εορτασμός για το ηρωικό έπος ξεκίνησε με δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς των τριών Δημοτικών Ενοτήτων και ακολούθησαν διοργανώσεις τελετών στα μνημεία των πεσόντων και παρελάσεις μαθητών και συλλόγων

Πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα, εθνική υπερηφάνεια και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, οι προγραμματισμένες τιμητικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον δήμο Παύλου Μελά για τον εορτασμό της 83η εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο εορτασμός για το ηρωικό έπος ξεκίνησε με δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς των τριών Δημοτικών Ενοτήτων: Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Γεωργίου και ακολούθησαν διοργανώσεις τελετών στα μνημεία των πεσόντων και παρελάσεις μαθητών και συλλόγων, στις οδούς Αμπελοκήπων Τερψιθέας Σταυρούπολης, Αγνώστου Στρατιώτη Πολίχνης και Πολυτεχνείου Ευκαρπίας.

«83 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, στη φρίκη του φασισμού, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού, η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τον ηρωικό αγώνα και το λαμπρό παράδειγμα ανδρείας που έδωσε η γενιά του ΄40, το οποίο παραμένει ζωντανό στο διάβα του χρόνου. Εμπνεόμαστε από τα διαχρονικά και ανεξίτηλα διδάγματα του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην εποποιία του 1940 – 1941: συνεννόηση, συσπείρωση, αποφασιστικότητα, αυτοθυσία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ελπίδα, αξιοπρέπεια. Τιμή και δόξα στους ήρωες της ελευθερίας», υπογράμμισε ο απερχόμενος δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, στο μήνυμά του για την ιστορική επέτειο.

 

 

Συγκινητικοί ήταν οι πανηγυρικοί της ημέρας που εκφώνησαν οι εκπαιδευτικοί: Χρήστος Γιουβάνης, εκπαιδευτικός του 7ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, Ευδοκία Παπαδοπούλου, φιλόλογος του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, Αντωνία Πουμπουρίδου, εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωές μας, τονίζοντας ότι  μετά τον εθνικό διχασμό και τη Μικρασιατική καταστροφή, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ένιωσαν για πρώτη φορά κάτι δυνατό να τους ενώνει και αυτό ήταν το αίσθημα της αντίστασης, του ΟΧΙ στην παγκόσμια τυραννία που προσπάθησαν να επιβάλουν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι. Οι Έλληνες πολέμησαν για την ελευθερία τους και το τίμημα ήταν μεγάλο: εκτελεσμένοι, νεκροί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από βομβαρδισμούς, σε μάχες της εθνικής αντίστασης, στην Μέση Ανατολή, στο εμπορικό ναυτικό, από πείνα και ασθένειες. Σήμερα καλούμαστε να ζητήσουμε συγγνώμη από τη νέα γενιά γιατί ο κόσμος που τους ετοιμάσαμε δεν έχει εξασφαλισμένη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. 

Ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Πολίχνη και μετά την ολοκλήρωση των τριών παρελάσεων συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στον αγώνα του ελληνικού λαού.

Στεφάνια κατέθεσαν ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο προσφάτως εκλεγμένος δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης,  ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι και μέλη των τριών Τοπικών Συμβουλίων, μαθητές - εκπρόσωποι σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, συγγενείς θυμάτων, πολιτιστικοί σύλλογοι και Συστήματα προσκόπων.

Ο εορτασμός κορυφώθηκε με τις τρεις παρελάσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Παύλου Μελά και της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ δήμου Παύλου Μελά.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού - Αθλητισμού, τη Διεύθυνση Παιδείας - Αθλητισμού - Πολιτισμού, με συντονιστή το Τμήμα Πολιτισμού, την υποστήριξη των Τμημάτων Αθλητισμού και Παιδείας και τη σημαντική συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας, της Καθημερινότητας - Άμεσης επέμβασης, του Τμήματος Καθαριότητας, του Πρασίνου και των Σχολικών τροχονόμων.