Skip to main content

Με λουκέτο απειλούνται επιχειρήσεις από το «πάγωμα» της επιστροφής ΦΠΑ

Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για το «πάγωμα» της επιστροφής του Φ
Με λουκέτο απειλούνται πολλές επιχειρήσεις αν δεν ανακληθεί κατεπειγόντως το «πάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ, γιατί επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η δυσχερής θέση τους εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Συνοπτικά τη θέση αυτή διατυπώνουν, εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Θωμαίδης, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος κ. Θεόφιλος Ασλανίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μπακατσέλος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, μιλώντας στη Voria.gr για το θέμα που η ίδια αποκάλυψε σχετικά με την εντολή της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς τις ΔΟΥ για πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ. Απόφαση που αιφνιδίασε τις ελληνικές επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας  την αναξιοπιστία του κράτους και εντός της χώρας.

Οι παραγωγικοί φορείς εκφράζουν την επιφυλακτικότητα τους απέναντι  στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει μια αντιφατική συμπεριφορά, καθώς από τη μια υπόσχεται τη στήριξη των επιχειρήσεων, όσον αφορά στη ρευστότητά τους, που αποτελεί σήμερα το μείζον πρόβλημά τους και από την άλλη λειτουργεί εμπρηστικά σε βάρος τους με το «πάγωμα» επιστροφής του ΦΠΑ.  Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς εκφράζουν την αγανάκτησή τους, γιατί ακόμη μια φορά οι επιχειρήσεις με νέες επιβαρύνσεις καλούνται να καλύψουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, αντί η κυβέρνηση να στραφεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε ένα είδος «εσωτερικού δανεισμού» του κράτους από τις επιχειρήσεις. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων δηλώνουν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα επιπλέον αιφνιδιαστικό «χτύπημα» κατά των επιχειρήσεων. Παρομοιάζουν, μάλιστα, την απόφαση αυτή σαν να δίνει το κράτος «ακάλυπτη επιταγή» στις επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη  εξαγγέλει ότι προσπαθεί να προσφέρει τη στήριξή του στον επιχειρηματικό κόσμο με διάφορα ανακουφιστικά μέτρα, που θα βοηθήσουν στην εξασφάλιση ρευστότητας, την ίδια στιγμή που το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει κλείσει τη στρόφιγγα.

Θεωρούν την απόφαση στραγγαλιστική για τις επιχειρήσεις, γιατί ούτως ή άλλως υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο όλες οι εταιρίες που καταθέτουν το αίτημα επιστροφής ΦΠΑ και οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Πιστεύουν ότι η εντολή αυτή πρέπει να ανακληθεί άμεσα, γιατί οι επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση και πρέπει μάλιστα οι έλεγχοι να είναι μεν αυστηροί, αλλά  χρονικά να επισπευσθούν.

Βασίλης Θωμαϊδης: Απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Βασίλης Θωμαίδης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάκληση του παγώματος των επιστροφών ΦΠΑ. Σε σχέση με τις πληροφορίες της Voria.gr ότι το υπουργείο υπέδειξε  εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους αναμένουν μεγάλα ποσά από ΦΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τονίζει ότι οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, ούτως ή άλλως, και οι ρυθμοί του δημοσίου, είναι ρυθμοί «χελώνας». Επικαλέστηκε, μάλιστα, μια περίπτωση, όπου η υπάλληλος αργά-αργά επί αρκετούς μήνες διενεργεί ελέγχους σε μια επιχείρηση και ουδέποτε ακολουθείται η νομοθεσία, που για το πιστωτικό υπόλοιπο σε εξαγωγικές επιχειρήσεις ορίζει προθεσμία 30 ημερών για την καταβολή του ΦΠΑ από τη στιγμή που θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα. Με τις μόνιμες καθυστερήσεις επί της διαδικασίας, συρρικνώνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων, σχολιάζει.

Επισημαίνει ότι δεν νοείται να αναζητούνται νέα μέτρα και θεσμοί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όταν δεν διασφαλίζονται τα υφιστάμενα, εις βάρος του πιο ζωτικού κομματιού της ελληνικής οικονομίας, των εξαγωγών και των εξωστρεφών επιχειρήσεων. «Δυστυχώς, οι διαρκείς εξαγγελίες για στήριξη των εξαγωγών, η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης στηριζόμενου στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία και αξιοποίηση των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων για ακόμη μια φορά υπονομεύονται από πράξεις που επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», εξηγεί.
 
Ο κ. Θωμαίδης υποστηρίζει ότι το «πάγωμα» της επιστροφής ΦΠΑ ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων και συνιστά ένα ακόμη κύριο πλήγμα στην κλονισμένη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους.

«Δεν μπορεί  η κυβέρνηση να αναγγέλλει  από τη μια πλευρά μέτρα για τη στήριξη της αγοράς και  η ίδια, από την άλλη, να προβαίνει σε ενέργειες που δυσκολεύουν τη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων», τονίζει.  Ο κ. Θωμαίδης καταλαβαίνει τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς «είναι άδεια τα ταμεία του κράτους, αλλά πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις επί της ουσίας», υπογραμμίζει. Εκφράζει την αγανάκτησή του, γιατί ούτως ή άλλως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν πιστωτικό ΦΠΑ λειτουργούν σαν να δανείζουν το κράτος, μέχρι να ολοκληρωθεί η ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μέτρο του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και ειδικά τις εξαγωγικές. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις έχει ως συνέπεια να παρουσιάζουν αδυναμία στην προμήθεια πρώτων υλών, αδυναμία στην κάλυψη των υποχρεώσεων προς το κράτος, προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως σπασμωδική ενέργεια της κυβέρνησης και ευελπιστεί στην άμεση ανάκλησή της, γιατί οι εταιρίες δεν αντέχουν να επιφορτίζονται με νέα βάρη. Η επιβάρυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων θεωρεί ότι είναι πολύ μεγάλη. Εκφράζει τη διαμαρτυρία του, γιατί το κράτος καθυστερεί να επιστρέψει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και όταν το καταβάλει αυτό είναι άτοκο. «Όταν όμως οι επιχειρήσεις καθυστερήσουν να καταβάλουν το ΦΠΑ, τότε το κράτος τους επιβάλει μεγάλα πρόστιμα», υποστηρίζει.

Προτείνει επίσης να υπάρχει η  δυνατότητα άμεσου συμψηφισμού του πιστωτικού ΦΠΑ, που έχουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, τους φόρους και τέλη.

Θεοφίλος Ασλανίδης: Ακάλυπτη επιταγή το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ

Το «πάγωμα» της επιστροφής ΦΠΑ σημαίνει αυτόματα επιδείνωση της ρευστότητας  των επιχειρήσεων, που είναι ήδη στο «κόκκινο», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος, κ. Θεόφιλος Ασλανίδης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων μελών του συνδέσμου.
Κατά τον κ. Ασλανίδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα η οποία προκύπτει από τη συνεχή μείωση των πωλήσεων, την επιμήκυνση του χρόνου είσπραξης των απαιτήσεων από τους πελάτες, τη μείωση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τη μείωση των ασφαλιστικών ορίων κάλυψης των πελατών από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις ακάλυπτες επιταγές. Και σε όλα αυτά με τα οποία ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις « έρχεται η κυβέρνηση να τις στραγγαλίσει με το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ».

Η απόφαση αυτή πιστεύει ότι θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις. «Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει τον ΦΠΑ και ενώ δικαιούνται την επιστροφή του φόρου έρχεται το κράτος και λέει ότι δεν θα τους καταβάλει αυτά που τους οφείλει», σχολιάζει. Ο κ. Ασλανίδης παρομοιάζει την απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ με ακάλυπτη επιταγή από το ίδιο το κράτος.

«Το κράτος, αν και διατείνεται ότι επιδιώκει τη στήριξη των επιχειρήσεων, δεν επιστρέφει το  ΦΠΑ που οφείλει, σε μια μάλιστα περίοδο πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις», επισημαίνει. Πιστεύει, δε,  ότι το κράτος πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα νομότυπης συμπεριφοράς και να δίνει το καλό παράδειγμα προς τις επιχειρήσεις. «Για το λόγο αυτό πρέπει να αρθεί η απόφαση για πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ γιατί επιβαρύνει τις εταιρίες που βρίσκονται ήδη σε ασφυκτικό κλοιό τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τις άλλες υποχρεώσεις τους», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο θα συνέβαλε σε αύξηση του κόστους παραγωγής και αύξηση της τιμής των προϊόντων με την οποία θα επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής. Θεωρεί ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για μια επιχείρηση θα λειτουργήσει ανάποδα, δηλαδή θα μειωθούν οι πωλήσεις της και θα βγει ζημιωμένη, ενώ  οι μειωμένες πωλήσεις θα οδηγήσουν σε μειωμένη είσπραξη του ΦΠΑ και από το κράτος.

Για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, είπε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αφορά μόνο στις μικρές επιχειρήσεις  και δεν βοηθά το πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων με υψηλό τζίρο. Και αυτό, κατά τη γνώμη του, έχει ως συνέπεια να οδηγούνται σε λουκέτο οι επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης, που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης.

Δημήτρης Μπακατσέλος: Δημιουργική λογιστική το μέτρο

Το «πάγωμα» της επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις τόνισε ότι έρχεται να προστεθεί σε μια δύσκολη στιγμή για τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μπακατσέλος. Χαρακτηρίζει το μέτρο ως «εσωτερικό δανεισμό» προς το κράτος ή ως μια «δημιουργική λογιστική», η οποία όμως φέρνει σε δυσχερή θέση τις επιχειρήσεις.

Προτείνει στην κυβέρνηση αν θέλει να γεμίσει τα ταμεία του κράτους να στραφεί σε μέτρα και πολιτικές που θα μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, χωρίς να προκαλούν επιπρόσθετα εμπόδια στην ήδη βεβαρυμένη  κατάσταση των νομοταγών επιχειρήσεων. Εκτιμά ότι με το «πάγωμα» της επιστροφής του ΦΠΑ δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η θέση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο μεταίχμιο.

Ο κ. Μπακατσέλος τάσσεται κατά της αύξησης του ΦΠΑ, γιατί θεωρεί ότι θα αυξήσει το κόστος των προϊόντων, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να το  απορροφήσουν και θα μετακυληθεί στους καταναλωτές.

Για το πρόγραμμα σταθερότητας ο κ. Μπακατσέλος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των όποιων αποφάσεων, γιατί όλα ακολουθούν πολύ αργούς ρυθμούς.

Μιχάλης Ζορπίδης: Αιφνιδιασμός των επιχειρήσεων

Πολύ σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει  η απόφαση για «πάγωμα» της επιστροφής του ΦΠΑ, πιστεύει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης. Ο κ. Ζορπίδης εκτιμά ότι πρέπει να ανακληθεί άμεσα αυτή η απόφαση για το «πάγωμα» της επιστροφής του ΦΠΑ γιατί θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στις επαγγελματικές επιχειρήσεις, που υπολογίζουν στα ποσά, τα οποία έχουν να λαμβάνουν.

Ο κ. Ζορπίδης θεωρεί ότι το μέτρο αυτό αιφνιδίασε τις επιχειρήσεις και τους εξωθεί εκτός του προγραμματισμού τους. Διερωτάται τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν ως αντίμετρο οι επιχειρήσεις δεν καταβάλουν ΦΠΑ για να ισοφαρίσουν. 

Ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι κάθε επαγγελματίας υπολογίζει στα χρήματα που έχει να εισπράξει. Και αυτό γιατί το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι μείζον αυτή την εποχή. Ο ίδιος, όπως δήλωσε, περιμένει 400.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ. Επισημαίνει την ανάγκη ανάκλησης της απόφασης για «πάγωμα» της επιστροφής του ΦΠΑ σε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας και θα οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες σε αδιέξοδο.