Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ

«Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας δεν καταβάλλονται αποδοχές», αναφέρεται

Την υποχρέωση να προσκομίσουν κατά την είσοδό τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή και πιστοποιητικό νόσησης Covid19, θα έχουν οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές τη νέα σχολική χρονιά.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο- που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή- κάνοντας ουσιαστικά πράξη την χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο κτήριο, ενώ θα βρεθούν άμεσα υπό το μέτρο της αναστολής καθηκόντων.

«Για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού νόσησης ή αρνητικού διαγωνιστικού ελέγχου σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Η τροπολογία επίσης προβλέπει και την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών καθηγητών με συμβάσεις εργασίας τρίμηνης διάρκειας προκειμένου να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περίπτωση που μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή προσωρινοί αναπληρωτές, αδυνατούν για λόγο συναφή με τη διάγνωση μετάδοση και διασπορά του κορωνοϊού να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο ή δεν προσκομίζουν ψηφιακό πιστοποιητικό covid19 ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγωνιστικού ελέγχου.

Σε ό,τι αφορά τους προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας τους δεν προσκομίζουν στον διευθυντή/προϊστάμενο της οικείας σχολικής μονάδες, βεβαίωση εμβολιασμού, νόησης ή αρνητικού διαγωνιστικού ελέγχου σύμφωνα με τα ειδικότερα δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων, περικοπή μισθού και μη-προσμέτρηση υπηρεσίας. «Αυτά περιμένουν τους εκπαιδευτικούς που δε θα παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR)».

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη «μη-υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση επανέρχεται με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όχι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή, ενώ επισυνάπτει και τη σχετική τροπολογία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ