Skip to main content

Με πρόστιμα απειλεί τους φοιτητές ο δήμος Θεσσαλονίκης

Σε συμφωνία προχώρησε ο δήμος με επιχειρηματίες για την αφισορύπανση, παραχωρώντας 22 ειδικά διαφημιστικά πλαίσια. Αυστηρό μήνυμα Μπουτάρη στις φοιτητικές παρατάξεις.

της Κάτιας Γερακαρίτου


Σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης και πολιτισμού προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αφισορύπανσης και να μπει τάξη στο κέντρο της πόλης.

Η δημοτική αρχή πρόκειται να παραχωρήσει 22 θέσεις σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου, όπου θα τοποθετηθούν ειδικά διαφημιστικά πλαίσια, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να αναρτούν τις αφίσες τους. Η παραχώρηση των πλαισίων θα γίνεται δωρεάν σε μια προσπάθεια να βοηθήσει ο δήμος τους επιχειρηματίες σ΄ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα μητρώο των επιχειρηματιών που θα κάνουν χρήση των ειδικών πλαισίων.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα διάφορες εκδηλώσεις – συναυλίες να διαφημίζονται και μέσα από τις συχνότητες των δημοτικών μέσων ενημέρωσης.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μετά από διαβούλευση που ξεκίνησε από τα τέλη Ιανουαρίου με μερίδα επιχειρηματιών της πόλης. «Η Θεσσαλονίκη είναι χάλια μαύρα, το θέαμα είναι αισχρό», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι είναι η τελευταία προειδοποίηση για να αναβαθμιστεί αισθητικά η πόλη.

Προαναγγελία για βαριά πρόστιμα

Πρόστιμα που κυμαίνονται από 150 έως 6.000 ευρώ περιμένουν όσους δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου περί απαγόρευσης αφισών. Αυστηρό μήνυμα έστειλε η δημοτική αρχή στις φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος, γεμίζουν με αφίσες και βέιγ βολάν την πόλη, διαφημίζοντας τα πάρτυ που διοργανώνουν. «Θα είμαστε αμείλικτοι, θα βάζουμε πρόστιμα και στις ίδιες τις φοιτητικές παρατάξεις» διεμήνυσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προανήγγειλε ακόμα και μηνύσεις σε βάρος τους, αν και σημείωσε ότι δουλειά του δήμου «δεν είναι να είναι τιμωρός». Ήδη για το θέμα έχει πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων της πόλης.

Από την αρχή του έτους η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, ύψους 116.000 ευρώ, εκ των οποίων μετά το πρώτο τετράμηνο μειώθηκαν αισθητά, μετά το μορατόριουν μεταξύ του δήμου και των επιχειρηματιών.

Ήδη πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει δώσει εντολή οι επόπτες και οι επιστάτες της διεύθυνσης καθαριότητας να επιβάλλουν πρόστιμα. Όπως μάλιστα, σημείωσε ο κ. Καπόν οι φάκελοι με τα πρόστιμα πηγαίνουν στον εισαγγελέα, ο οποίος ασκεί και τις ανάλογες ποινικές διώξεις.

Ακόμα και με ιδιώτες η καθαριότητα της πόλης

Για τεράστιο έξοδο αναφορικά με την καθαριότητα της πόλης από τις αφίσες και τα φέιγ βολάν, έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Μπουτάρης. «Θα επιβαρυνθούμε με επιπλέον κονδύλια και χρήματα, ενώ μάλλον θα χρειαστούμε και εξωτερικά συνεργεία, εξειδικευμένα, για να καθαρίσουμε είτε τις πλατείες, είτε τα γκράφιτι κα», σημείωσε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Χαιρετίζουν οι επιχειρηματίες την πρωτοβουλία του δήμου

Θετικοί εμφανίστηκαν οι επιχειρηματίες καταστημάτων διασκέδασης και πολιτισμού, στην δημιουργία των 22 ειδικών πλαισίων, καθώς, όπως σημειώνουν τα πρόστιμα όλα αυτά τα χρόνια είναι δυσβάσταχτα. «Υπάρχουν επιχειρηματίες που τους έχουν υποβληθεί από 40-50 πρόστιμα των 2.000 ευρώ το καθένα, ενώ έχουν δεχθεί και δεκάδες μηνύσεις» τόνισε ο Γιώργος Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης του Πολυχώρου Πολιτισμού «Block 33» και εκπρόσωπος της Konnektiva (αποτελεί συνένωση των πέντε συναυλιακών χώρων: «Block 33”, «Principal”, “8ball”, “Μύλος» και “Γαια live”).

Όπως μάλιστα ανέφερε, από τον Οκτώβριο έχουν προχωρήσει σε ένα άλλο είδους διαφήμισης με την έκδοση εντύπου και τη δημιουργία portal.