Skip to main content

Με Τρουέμπα και «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» η έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους η φετινή διοργάνωση - Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η τελετή έναρξης

Με ένα μουσικό docudrama, με στοιχεία πολιτικού ντοκιμαντέρ σήκωσε φέτος αυλαία το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Την έναρξη του Φεστιβάλ κύρηξε το βράδυ της Πέμπτης, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το φεστιβάλ άνοιξε την αυλαία του με το μουσικό docudrama «Πυροβόλησαν τον πιανίστα», ενώ παρών στο Ολύμπιον ήταν και ο σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την ταινία Μπελ Επόκ, Φερνάντο Τρουέμπα. Ο Ισπανός σκηνοθέτης τιμήθηκε, μάλιστα, και με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά. Το «Πυροβόλησαν τον Πιανίστα» είναι μια όχι τόσο γνωστή ιστορία που συνδυάζει κινούμενα σχέδια και πολιτικό θρίλερ.

Image

Τον σκηνοθέτη βράβευσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία αφού έκανε μία αναφορά στην ιστορία του θεσμού, κήρυξε την έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. «Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό είδος που προϋποθέτει πολιτισμική ευαισθησία, δημοσιογραφική αυθεντικότητα, ηθική ακεραιότητα και πολιτική ευθυκρισία. Σε μια εποχή που η χρήση της τεχνολογίας απομακρύνει μεγάλο μέρος του κοινού από τον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει να ανακατασκευάσει και να εμβαθύνει. Τα σπουδαία ντοκιμαντέρ αμφισβητούν τις προκαταλήψεις και δίνουν το λόγο σε φωνές που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς. Αποκαλύπτουν την αυθαιρεσία της εξουσίας. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα είδος με βαθιά δημοκρατικά χαρακτηριστικά», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Image

«Σήμερα βραβεύσαμε έναν σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος δημιούργησε ένα εικαστικό κομψοτέχνημα με έντονα στοιχεία πολιτικού ντοκιμαντέρ. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συγκυρία να βραβεύεται αυτή η ουσιαστικά πολιτική ταινία φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Στα 26 χρόνια της ζωής του το φεστιβάλ έχει ήδη προσφέρει πολλά και είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσει να το κάνει», πρόσθεσε.

 

Ο Φερνάντο Τρουέμπα δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη αλλά εμφανίστηκε σίγουρος πως δεν θα είναι η τελευταία, ενώ είπε πως γύρισε την τελευταία του ταινία στην Ελλάδα, μια χώρα που αγάπησε. «Ήδη μου λείπουν οι άνθρωποι, τα τοπία και το φαγητό. Νιώθω σπίτι μου όταν είναι στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε στη χώρα μας απολαμβάνουμε τη ζωή, ενώ σεβόμαστε τον συνάνθρωπο.

Το φεστιβάλ πραγματοποιεί spotlight στον πολυβραβευμένο δημιουργό, ο οποίος έχει διαγράψει εξίσου λαμπρή καριέρα και ως μουσικός παραγωγός.

Την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ χαιρέτησε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το γεγονός, πως για μία ακόμη χρονιά, εσείς και η εξαιρετική ομάδα των συνεργατών σας φέρνετε τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του πανευρωπαϊκού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, με τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ που καινοτομεί, που τολμά, που συναρπάζει, που διδάσκει, που καταργεί στερεότυπα και γκρεμίζει προκαταλήψεις.Όπως εύστοχα έχει λεχθεί, το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης. Μια σχέση που ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ίδιας μας της ζωής. Φιλοξενώντας φέτος 250 ντοκιμαντέρ που αγγίζουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι το μεγάλο αφιέρωμα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το Φεστιβάλ προτάσσει την κορυφαία εκπαιδευτική του σημασία και εξελίσσεται σε μια δυναμική, γόνιμη και δημιουργική πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού για τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας. Και ενόψει της φιλοξενίας του Europride σε μερικούς μήνες, επιτρέψτε μου να σας πως νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που σε αυτό το Φεστιβάλ η φωνή της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας ακούγεται, επιτέλους, δυνατά και υπερήφανα», κατέληξε.

Image

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλωσόρισε την κ. Σακελλαροπούλου και είπε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που η διοργάνωση εγκαινιάζεται από Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, ανέφερε πως φέτος το Φεστιβάλ έχει αρκετά ελληνικά ντοκιμαντέρ, μερικά από τα οποία στο Διεθνές Διαγωνιστικό. «Το Φεστιβάλ απορρίπτει τις πράξεις βίας και υποδέχεται καλλιτέχνες από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ. Το Φεστιβάλ είναι ένας ασφαλής τόπος που στέκεται στην πλευρά των αδυνάτων και της ειρήνης», είπε.

Image

Η πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ, Ρία Θανούλη, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το ντοκιμαντέρ στην ελληνική κοινωνία σήμερα. «Κοινός στόχος των 251 ταινιών που θα προβληθούν είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μόνο αν βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν νοητά σε μια κοινή πορεία, θα γίνουνε καλύτεροι», πρόσθεσε.

Image

Από πλευράς της η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, έκανε αναφορά στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα που συμπληρώνονται φέτος, μιας και υπάρχει ξεχωριστό αφιέρωμα στη διοργάνωση.

Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμετζοπούλου, είπε πως η Περιφέρεια στηρίζει σταθερά τη διοργάνωση στο πλαίσιο του να καταστεί η ΠΚΜ κέντρο πολιτισμού. «Θέλουμε να κάνουμε την περιοχή μας πόλος έλξης για όλο και περισσότερες διεθνείς παραγωγές», συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, τόνισε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει νόμος στη Βουλή για την περαιτέρω στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.

Παρών ήταν και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών που διείσδυσε ως auteur στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και παραχώρησε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το σχέδιο της φετινής αφίσας.

Στη διάρκειά του θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες.