Skip to main content

INTERAMERICAN - Medi ON: Ο e-patient και ο έλεγχος συμπτωμάτων

Η INTERAMERICAN πρωτοπορεί, αποδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών τηλεϊατρικής με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων

Μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς στο πεδίο της ενημέρωσης για θέματα υγείας, η οποία έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της και στον χώρο της Ιατρικής και δη της Τηλεϊατρικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην εμφάνιση ενός συμπτώματος, ενός πόνου συνηθέστερα, μπαίνουν στο Google και αναζητούν πιθανές ερμηνείες. Το διαδίκτυο, πέρα από όλες τις υπόλοιπες χρήσεις του, αποτελεί και μια ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης για τους ασθενείς προτού επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Είναι ενδεικτικό πως κάθε λεπτό γίνονται 70.000 αναζητήσεις παγκοσμίως που σχετίζονται με θέματα υγείας, ενώ ο μέσος χρήστης του διαδικτύου διεθνώς ξοδεύει περίπου έξι ώρες κάθε μέρα χρησιμοποιώντας συσκευές και υπηρεσίες που υποστηρίζονται από το Internet. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο αριθμός των αναζητήσεων υγείας διπλασιάζονται πριν από την είσοδο του ασθενούς σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ακόμα και στην Ελλάδα, βάσει των ευρημάτων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη διάρκεια του 2019 το 65,9% των Ελλήνων χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας. Αυτός ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός ανοίγει τον δρόμο σε νέες υπηρεσίες και νέα δεδομένα και στον τομέα της Τηλεϊατρικής.

Τι είναι οι εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων

Τη νέα αυτή ψηφιακή εμπειρία στην υγεία έρχονται να αναβαθμίσουν οι εφαρμογές ελέγχου συμπτωμάτων, εργαλεία πολύ πιο εξελιγμένα από την απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, που κατευθύνουν τους ασθενείς στο ψηφιακό αυτό «ταξίδι» στις πληροφορίες υγείας, οι οποίες ελέγχονται για την εγκυρότητά τους. Προσφέρουν έτσι στους ασθενείς έναν οδηγό, που αν και δεν υποκαθιστά την ιατρική διάγνωση, δίνει μια πρώτη αξιολόγηση των συμπτωμάτων, με γνώμονα τα ιατρικά πρωτόκολλα, προτείνοντας παράλληλα την επικοινωνία με έναν γιατρό. Έτσι ο σύγχρονος e-patient αποκτά τον έλεγχο που επιθυμεί επί της υγείας του, παίρνει μια πρώτη εικόνα από το πρόβλημα που τον απασχολεί και έχει στην διάθεσή του επιλογές για να κάνει το επόμενο βήμα.

Πώς λειτουργεί όμως η εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων; Μια σειρά παραμέτρων, όπως το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, οι παράγοντες κινδύνου, η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να παίρνει ένα άτομο και πολλοί ακόμα παράγοντες που περιλαμβάνει η εφαρμογή βοηθούν τον ασθενή να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα για το σύμπτωμα ή τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει, περιορίζοντας τις πιθανές ιατρικές αιτίες αυτών. Άλλωστε, εφαρμογές αυτού του τύπου αξιοποιούν την Artificial Intelligence (Τεχνητή Νοημοσύνη), η οποία με τη βοήθεια αλγόριθμου κάνει την αξιολόγηση χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων.

Πρωτοπορεί η INTERAMERICAN με το Medi ON

Στο πεδίο αυτό η INTERAMERICAN πρωτοπορεί, αποδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών τηλεϊατρικής με τη βοήθεια των ψηφιακών τεχνολογικών μέσων. Με μακρά εμπειρία στον χώρο της υγείας, αφού, πέραν της ασφαλιστικής της ιστορίας, διαθέτει τα πολυϊατρεία Medifirst, την Αθηναϊκή Mediclinic και τις υποδομές Άμεσης Βοήθειας, έρχεται να διευρύνει τις υπηρεσίες της και φέρνει πρώτη στην Ελλάδα την εφαρμογή ελέγχου συμπτωμάτων Medi ON, την πρώτη που επικυρώθηκε επιστημονικά και η οποία δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα ελέγχου των συμπτωμάτων του και τη σωστή διαχείριση της υγείας του ανά πάσα στιγμή.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε μέσα από σύνθετους αλγόριθμους που βασίζονται στα πρωτόκολλα υγείας, να μπορεί ο χρήστης να ελέγξει οποιοδήποτε σύμπτωμα της υγείας του με απλό τρόπο. Έτσι, ο ασθενής περιγράφει τα συμπτώματά του, απαντώντας απλές ερωτήσεις και στη συνέχεια η εφαρμογή αξιολογεί αυτόματα και αξιόπιστα τα στοιχεία που έχει λάβει και ενημερώνει τον χρήστη για το ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων του, σε ποια ιατρική ειδικότητα εμπίπτουν, πού πρέπει να απευθυνθεί, σε γιατρό ή σε νοσοκομείο και πόσο σύντομα πρέπει να το πράξει. Η εφαρμογή μπορεί να αξιολογήσει οποιαδήποτε συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του COVID-19.

Το Medi ON έχει αξιοποιηθεί ήδη από 3.000.000 χρήστες διεθνώς, πραγματοποιώντας 4.000.000 αξιολογήσεις. Μάλιστα, κλινική μελέτη από το Νοσοκομείο της Βαρκελώνης το 2017 σε 1015 ασθενείς έδειξε πως το Medi ON παρουσίασε 91,3% ποσοστό ακρίβειας στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των αξιολογήσεών της με την τελική διάγνωση των γιατρών. (Clinical trial with Hospital Clinic Barcelona Results Published at Emergencias - Volume 29 - Number 6 - December 2017).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Medi ON έχει βραβευθεί πολλάκις στο πλαίσιο διαγωνισμών από καταξιωμένους θεσμούς, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, πριν από μια διετία βραβεύθηκε για την επιστημονική της ακρίβεια και στο ετήσιο συνέδριο Ψηφιακής Υγείας του Δικτύου Ψηφιακών Στοιχείων Υγείας (NODE. Health) στη Νέα Υόρκη.

H INTERAMERICAN όμως δεν αντιμετωπίζει το Medi ON ως μια μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά την έχει εντάξει σε ένα ολοκληρωμένο εξ αποστάσεως σύστημα υγείας (Virtual Health Services), στην οποία αποτελεί το πρώτο βήμα. Έτσι ο ασθενής που τη χρησιμοποιεί παραπέμπεται, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε γιατρό της Γραμμής Υγείας 1010 από την INTERAMERICAN, με τον οποίον έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει σε ειδικό chat, στην περίπτωση που τα συμπτώματά του αξιολογηθούν ως σοβαρά. Μάλιστα, με το Medi ON ο ασθενής μπορεί να δημιουργήσει και το δικό του ιατρικό ιστορικό, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο στον γιατρό με τον οποίο θα έρθει σε επαφή.

Δωρεάν στους ασφαλισμένους υγείας

Η INTERAMERICAN διαθέτει δωρεάν το Medi ON σε όλους τους ασφαλισμένους της στον κλάδο της υγείας. Μάλιστα, τα στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ασθενή είναι απόρρητα και η εταιρεία δεν έχει πρόσβαση σε αυτά, παρά μόνο ο γιατρός, εφόσον ο ασθενής έρθει σε επικοινωνία μαζί του. Η χρήση δε της εν λόγω εφαρμογής ελέγχου συμπτωμάτων δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη σχέση του ασθενούς με την INTERAMERICAN, ούτε με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που μπορεί ήδη να διατηρεί στην εταιρεία ούτε με ασφαλιστήρια που ενδέχεται να συνάψει μελλοντικά. Στην Ελλάδα η εφαρμογή διατίθεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα για πλατφόρμες Android και IOs.

Να σημειωθεί ότι το Medi ON είναι μια πιστοποιημένη εφαρμογή και πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών (CE Marked Class I Medical Device), έχει πιστοποιηθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενώ είναι επίσης συμβατό με το νόμο περί φορητότητας και λογοδοσίας για την ασφάλιση υγείας των ΗΠΑ (HIPAA), αλλά και το νόμο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το App που δίνει απαντήσεις για την υγεία σας