Skip to main content

Μεγάλες ουρές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Ουρές σχηματίζουν στα πρατήρια υγρών καυσίμων οι οδηγοί υπό το κλίμα του πανικού για ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών. Αυξημένη η ζήτηση για καύσιμα σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
Ουρές σχηματίζουν στα πρατήρια υγρών καυσίμων από το πρωί της Τρίτης οι οδηγοί, οι οποίοι υπό το κλίμα του πανικού για ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται αυξημένη ζήτηση, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εμπόρων Καυσίμων καιΕκμεταλλευτών Σταθμών Αυτοκινήτων νομού Θεσσαλονίκης «Ο ΜέγαςΑλέξανδρος», Θέμη Κιουρτζή, δεν υπάρχουν πρατήρια που να έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Ο κ. Κιουρτζής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα καυσίμων τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, όπως αναφέρει, στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,2 ευρώ το λίτρο.

Ουρές και στην Λάρισα

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται από το πρωί και στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Λάρισας. Καθησυχαστική εμφανίζεται ωστόσο η πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ν. Λάρισας, κ. Έλλη Παπαδοπούλου.

Σε σημερινές της δηλώσεις η κ. Παπαδοπούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν αποθέματα στα πρατήρια του νομού, που θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τροφοδοσίας της αγοράς με καύσιμα κατά τη διάρκεια της απεργίας των τελωνειακών.

Η ίδια επεσήμανε, ωστόσο, ότι προβλήματα τροφοδοσίας ενδεχομένως να παρατηρηθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς από την Παρασκευή προχωρούν σε απεργία και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων.

Πανελλαδικά, ορισμένα πρατήρια έχουν ήδη ξεμείνει από καύσιμα, ενώ στα περισσότερα από τα υπόλοιπα οι βενζινοπώλες έχουν βάλει «πλαφόν» κοντά στα 30 ευρώ ανά πελάτη προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι.

Τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς οφείλονται προς το παρόν στο κλίμα «πανικού» που δημιουργήθηκε με αφορμή την απεργία, αναμένεται ωστόσο να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς τα αποθέματα στις δεξαμενές των πρατηρίων και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων θα εξαντλούνται σταδιακά.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή και διαμορφώνεται στο 1,256 ευρώ, από 1,223 την Παρασκευή. Το εύρος τιμών κυμαίνεται από 1,049 έως 1,42 ευρώ.

Καθησυχαστικοί οι βενζινοπώλες

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού στην αγορά καυσίμων εξαιτίας της απεργίας των τελωνειακών», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η τροφοδοσία της αγοράς είναι κανονική.

«Προκειμένου να μην δημιουργηθεί τεχνητό πρόβλημα έλλειψης, καλούνται οι καταναλωτές να συνεχίσουν να εφοδιάζονται με τους ρυθμούς που εφοδιάζονταν πάντα. Όσοι δεν κινούν τα οχήματά τους, παρακαλούνται να μην τρέξουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, προκαλώντας συνωστισμό και τεχνητή υπερκατανάλωση», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΟΒΕ προσθέτει ακόμη, με αφορμή πληροφορίες για κινητοποίηση του κλάδου, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση και τα πρατήρια θα είναι κανονικά ανοικτά.