Skip to main content

Πάλεψε όσο μπορούσε για την υπέρβαση η Εθνική στο Παρίσι - Λύγισε από την ανώτερη Γαλλία (vid)

Οι παίχτες της γαλανόλευκης τα έδωσαν όλα απέναντι στην πανίσχυρη Γαλλία που σκόραρε το ισχνό 1-0 με πέναλτι του Εμπαπέ

Δύσκολα έβαλε στους Γάλλους η Εθνική Ελλάδος στο Σταντ ντε Φρανς για την τρίτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro, με τον Γουστάβο Πογέτ να επιλέγει ένα εξαιρετικό αμυντικό πλάνο αλληλοκάλυψης και αντεπιθέσεων κόντρα στους υπερηχητικούς τρικολόρ.

Ένα λάθος του Μαυροπάνου στο 49' έφερε το πέναλτι για τη Γαλλία. Ο μεγάλος Βλαχοδήμος νίκησε αρχικά τον Εμπαπέ, αλλά ο εκνευριστικός Λαόθ είδε παράβαση κατά την εκτέλεση και έδωσε επανάληψη, με τον σούπερ σταρ της Παρί τελικά να σκοράρει και να δίνει το ισχνό προβάδισμα που έμελε να είναι και αυτό που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Ντεσάν.

Η Εθνική έψαξε την ισοφάριση με αξιώσεις, όμως σε μια γαλλική αντεπίθεση ο Μαυροπάνος στο 69' γκρέμισε τον Μουανί και αποβλήθηκε. Ως εκ τούτου με δέκα ήταν πρακτικά αδύνατο η ομάδα του Πογέτ να ψάξει κάτι καλό απέναντι στους δευτεραθλητές κόσμου.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο εξελίχθηκε αναμενόμενα, δηλαδή με τους Γάλλους να έχουν την κατοχή της μπάλας και να την κυκλοφορούν, την ώρα που οι αντίπαλοί τους ήταν προσηλωμένοι στην ανασταλτική λειτουργία και με πυκνή παρουσία είχαν περιορίσει πολύ τους χώρους για να μην επιτρέψουν στους ταχυδυναμικούς παίκτες του Ντεσάν να αξιοποιήσουν τους αυτοματικούς και την ατομική ποιότητά τους.

Ο Μπαπέ έπεσε τρεις φορές στην περιοχή αλλά ο Λαόθ δεν συγκινήθηκε στις διαμαρτυρίες του σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, στην κάλυψη του οποίου έβγαιναν 2 και 3 Έλληνες παίκτες με αποτέλεσμα να μην του αφήνουν ούτε... σπιθαμή χώρου. Παρεμπιπτόντως, απόψε ο Μπαπέ έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που συμπλήρωσε 70 παιχνίδια με το εθνόσημο.

Ο Κομάν ήταν πιο κινητικός στη δεξιά πλευρά, αλλά κι εκείνος αναλωνόταν κατά βάση σε ανούσιες προσπάθειες εκτός περιοχής, ενώ ούτε ο Γκριεζμάν είχε φανεί, μπλοκαρισμένος στα αμυντικά γρανάζια της αντίπαλης τακτικής και των συνεχών αλληλοκαλύψεων.

Ουσιαστικά, στα πρώτα 45 λεπτά η ελληνική ομάδα ανησύχησε μόλις δύο φορές, στο 25΄ όταν η κεφαλιά του Κόλο Μουανί πέρασε αρκετά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Βλαχοδήμου και στο 44΄, με την υπέροχη σέντρα του Κομάν που βρήκε τον Κουντέ σε πλεονεκτική θέση να πλασάρει και τον Έλληνα γκολκίπερ να αποκρούει.

Από την πλευρά της η «γαλανόλευκη» προσπάθησε να απειλήσει στο 26ο λεπτό, με τον Μπακασέτα να σουτάρει συρτά εκτός περιοχής και τον Μενιάν να αποκρούει. Ό,τι καλό είχε οικοδομήσει όμως η Εθνική, γκρεμίστηκε στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 50΄.

Όλα ξεκίνησαν από το πολύ άτσαλο και επικίνδυνο μαρκάρισμα του Μαυροπάνου στον Γκριεζμάν, τον οποίο βρήκε στο κεφάλι με τις τάπες στην περιοχή, σε ένα αναίτιο και αδικαιολόγητο χτύπημα. Ο Γάλλος άσος μάτωσε, ο Λαόθ έδωσε πέναλτι αλλά όχι κόκκινη στον Έλληνα στόπερ και ο Βλαχοδήμος απέκρουσε την εκτέλεση του Μπαπέ, στο 53΄.

Μια απόκρουση ξεκάθαρη και νόμιμη καθ΄ όλα, αφού ο κίπερ της Μπενφίκα πατούσε τη γραμμή, αλλά η είσοδος του Μαυροπάνου πριν το σουτ του αστέρα της Παρί έφερε επανάληψη και παρότι ο Βλαχοδήμος έπεσε και πάλι σωστά, στην αριστερή γωνία του αυτή τη φορά, δεν κατάφερε να αποσοβήσει το 1-0 για τη Γαλλία, με τον Μπαπέ να γίνεται με συνολικά 54 γκολ (σύλλογος και Εθνική) πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο γαλλικό ποδόσφαιρο, για μια μόνο περίοδο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 69ο λεπτό ο Μαυροπάνος άφησε την ελληνική ομάδα με παίκτη λιγότερο αντικρίζοντας απευθείας κόκκινη κάρτα για την ανατροπή (εκτός περιοχής) του Μουανί, που έφευγε μόνος στην κόντρα. Στην εκτέλεση που ακολούθησε από τον Γκριεζμάν (73΄) η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από το δοκάρι, ενώ μετά την αποβολή ο Πογέτ άλλαξε το σχηματισμό σε 3-5-1.

Στο 82΄ συρτό του Μπαπέ πέρασε λίγο άουτ, στο 87΄ ο Φούντας είχε μια καλή στιγμή σουτάροντας, με την μπάλα να κοντράρει και να καταλήγει κόρνερ, ενώ λίγο αργότερα και σε αντεπίθεση δύο με έναν, ο Ντεμπελέ έδωσε στον Μπαπέ που του τη γύρισε αλλά ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία τής μπάλας, που πέρασε μπροστά από το πόδι του και κατέληξε άουτ!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντόνιο Ματέου Λαόθ (Ισπανία)

ΚΟΚΚΙΝΗ: 69΄ Μαυροπάνος

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σιώπης, Μαυροπάνος, Κουρμπέλης, Χατζηδιάκος

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν):  Μενιάν, Κουντέ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντές, Γκριεζμάν (86΄ Ενκουνκού), Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Κομάν (77΄ Ντεμπελέ), Κολό Μουανί (86΄ Ζιρού), Εμπαπέ.

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (86΄ Μπουχαλάκης), Μάνταλος, Μπακασέτας (72΄ Ρέτσος), Σιώπης (66΄ Φούντας), Μασούρας (72΄ Κουλιεράκης), Γιακουμάκης (66΄ Παυλίδης).