Skip to main content

Μεγάλη επιχείρηση ΕΛΑΣ, Europol και Interpol: Εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών, 62 συλλήψεις

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και με δομημένο τρόπο δράσης προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους, ο οποίος ήταν η παράνομη διακίνηση υπηκόων Κούβας στην Ισπανία

Η ΕΛΑΣ συμμετείχε σε κοινή επιχειρησιακή δράση, στο πλαίσιο της οποίας επετεύχθη η εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση μεταναστών.

Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Europol και της Interpol, συμμετείχαν επίσης αστυνομικές Αρχές από Ισπανία, Γερμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, και συνελήφθησαν συνολικά 62 άτομα ενώ κατασχέθηκαν πλήθος πλαστογραφημένων εγγράφων και εξοπλισμός πλαστογραφίας.

Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και με δομημένο τρόπο δράσης (modus operandi) προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους, ο οποίος ήταν η παράνομη διακίνηση υπηκόων Κούβας στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, οι διακινούμενοι ταξίδευαν αεροπορικώς στη Σερβία, και από εκεί μετά πόδια και οδικώς, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας, στην Αθήνα. Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης τα οποία ήταν εγκατεστημένα στην Αθήνα, τους παρείχαν κατάλυμα και ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να ταξιδέψουν στην Ισπανία μέσω του διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 21-06-2023 σε Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη, συνελήφθησαν 2 μέλη του κυκλώματος, τα οποία παρείχαν κατάλυμα σε διακινούμενους, καθώς και ακόμη 3 άτομα για κατοχή αμφιβόλου γνησιότητας εγγράφων τρίτων προσώπων και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΛΑΣ

Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος φωτοαντιγράφων, κυρίως δελτίων ταυτότητας Ισπανικών Αρχών και διοικητικών αποφάσεων ασύλου και παράτασης κράτησης,
  • πλήθος αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία φέρεται να έχουν εκδοθεί από τις Αρχές της Ισπανίας σε στοιχεία τρίτων προσώπων,
  • φωτοαντίγραφα αεροπορικών κρατήσεων και καρτών επιβίβασης τρίτων προσώπων,
  • αποδεικτικά αποστολής χρημάτων και
  • 1 κινητό τηλέφωνο.


Επιπλέον, προέκυψε ότι σε βάρος ενός από τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακεκριμένη κλοπή.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολιτών τρίτων χωρών, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος, απόπειρας αποτροπής της σύλληψης, κατοχής εγγράφων τρίτων προσώπων και παράνομης εισόδου στη χώρα. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.