Skip to main content

Το come back του Αϊ Βασίλη μετά την πανδημία – Δουλειές με φούντες για τον αγαπημένο των παιδιών

Τα προηγούμενα δύο χρόνια τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού έπληξαν το «επάγγελμα» του Άγιου Βασίλη. Η επιστροφή στην κανονικότητα έδειξε πόσο πολύ έλειψε η φυσική του παρουσία

Ο Άγιος Βασίλης αναμφισβήτητα αποτελεί τον κεντρικό ήρωα της πιο μαγικής εποχής του χρόνου που δεν είναι άλλη από τα Χριστούγεννα. Εδώ και αιώνες η βιβλική μορφή του γεράκου με την κοιλίτσα, τα τροφαντά μάγουλα, την άσπρη γενειάδα και την κατακόκκινη στολή συντροφεύει τα όνειρα των παιδιών τα οποία περιμένουν 364 ημέρες του χρόνου την άφιξη του “μάγου” με τα δώρα να κατεβαίνει από την καμινάδα. Γύρω από το πρόσωπό του έχει δημιουργηθεί ένας απαράμιλλος μύθος. Η ύπαρξή του έχει αμφισβητηθεί και έχει διχάσει όσο καμία άλλη στον πλανήτη γη, ωστόσο κανείς δεν έχει τολμήσει να παραγνωρίσει τις αξίες που κομίζει η φιγούρα του όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η στοργή, η ενσυναίσθηση, η ελπίδα, το φως.

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να έχει τη μαγεία να διακτινίζεται μαζί με το έλκηθρο και τους ταράνδους του, αλλά έχει ορίσει και επί γης βοηθούς για να τον συμπληρώνουν και να τον αντικαθιστούν προκειμένου να μην λείψει η παρουσία του από κανένα παιδί.

Είναι η στιγμή όπου η μαγεία συναντά την πραγματικότητα και ο μύθος τον ρεαλισμό. Μπορεί στο μέγεθος του Αγίου Βασίλη να μην ταιριάζει η λέξη «επάγγελμα», όμως τις ημέρες των εορτών αρκετοί είναι αυτοί που για βιοποριστικούς λόγους ντύνονται με την κόκκινη στολή, φορούν την άσπρη γενειάδα και κρατούν τον σάκο με τα δώρα σκορπίζοντας χαμόγελα στα παιδιά σε σπίτια, θεματικά πάρκα, αγορές, εμπορικά κέντρα και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη για λίγη μαγεία.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα επέφεραν κάποια πλήγματα στο «επάγγελμα» του Άγιου Βασίλη ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα κατέδειξε πόσο πολύ έλειψε η φυσική του παρουσία και ειδικά στα μικρά παιδιά.

Η Αλεξάνδρα Ράντου υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας διοργάνωσης παιδικών εκδηλώσεων  «Ανεμοσκορπίσματα» αναφέρει στη Voria.gr, ότι το ενδιαφέρον για την υπηρεσία «ενοικίασης» ενός Άγιου Βασίλη είναι τεράστιο είτε από οικογένειες που θέλουν να χαρίσουν στα παιδιά τους κάποιες ευχάριστες στιγμές, είτε από σχολεία, εμπορικά κέντρα, διοργανωτές Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Το ρόλο του υποδύονται συνήθως ανιματέρ, διασκεδαστές ακόμη και ηθοποιοί.

Όπως εξηγεί η κ. Ράντου, ο ανιματέρ φορά τη στολή και αφού νωρίτερα οι γονείς του έχουν δώσει τα δώρα και κάποιες πληροφορίες εμφανίζεται ως δια μαγείας στο σπίτι. Εκεί συζητά με το παιδί, ανάλογα με το έθιμο της κάθε οικογένειας θα πιει για παράδειγμα γάλα μαζί με το μικρό ή θα φάνε γλυκά, θα ρωτήσει το πιτσιρίκι για το σχολείο, θα δώσει τα δώρα και στη συνέχεια θα φύγει για να επισκεφτεί το επόμενο διαμέρισμα.

Όταν πρόκειται για επίσκεψη σε σχολείο ο ανιματέρ μπαίνει στην τάξη ή στην αυλή, κάθεται μαζί με τα παιδιά, συζητά μαζί τους και βγαίνουν φωτογραφίες. Στα εμπορικά κέντρα το σκηνικό αλλάζει με τον Άγιο να κάθεται σε ένα κεντρικό σημείο σε μια καρέκλα, με χριστουγεννιάτικη υπόκρουση και περιμένει τα παιδιά που θέλουν να τον δουν από κοντά. Η μαγεία είναι πιο εύγλωττη όταν βρίσκεται σε ένα Χριστουγεννιάτικο πάρκο όπου εκεί παρέα με τα αγαπημένα του ξωτικά υποδέχονται τα παιδιά στο “Σπίτι του Άγιου Βασίλη”.

Η ανάγκη της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας, του φόβου, του εγκλεισμού και του «παγώματος» επέστρεψε δριμύτερη. Οι υπηρεσίες διοργάνωσης Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και παροχής ανάλογων υπηρεσιών διασκέδασης, όπως σημειώνει η κ. Ράντου, τα τελευταία χρόνια σημείωσαν μεγάλη άνθηση, ωστόσο όλα πάγωσαν τα δύο «πικρά» όπως τα χαρακτηρίζει χρόνια του κορωνοϊού.

«Πέρυσι δεν κάναμε τίποτα, ελάχιστες εκδηλώσεις και μόνο διαδικτυακά, ήταν μια πολύ ψυχρή κατάσταση. Φέτος επειδή ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να διασκεδάσει, να χαμογελάσει, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση ειδικά για Αγιοβασίληδες και για αγκαλιές. Μπορεί ο κορωνοϊός να μην έχει εξαφανιστεί, μην ξεχνούμε και τις εποχικές ιώσεις, όμως ο κόσμος έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί, να μιλήσει, να αγκαλιαστεί, να έρθει κοντά ο ένας άνθρωπος στον άλλον», αναφέρει.

Προσθέτει επίσης ότι λόγω των αυξημένων αναγκών εκτός από το υπάρχον προσωπικό γίνονται προσλήψεις με έκτακτους προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. «Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οι περισσότεροι που απασχολούνται αυτή την εποχή είναι διασκεδαστές – ηθοποιοί, είναι σαν να βγάζουν τα έσοδα από ένα μήνα παραστάσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά αυτός ο κλάδος αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με την πανδημία», σημείωσε η κ. Ράντου.

Η  Voria.gr είχε την τύχη να συναντήσει έναν Άγιο Βασίλη και να συνομιλήσει μαζί του. Το κατά κόσμον όνομά του είναι Κρίτων και εργάζεται σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, ενώ ταυτόχρονα είναι και οδηγός σχολικού λεωφορείου. «Είναι μια διαδικασία που γίνεται για να κάνουμε πιο χαρούμενα τα παιδιά, είναι μια ευκαιρία μετά τον εγκλεισμό να ζήσουμε όμορφες στιγμές», είπε.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο ρόλος δεν είναι καθόλου εύκολος, καθώς υπάρχουν οι πρακτικές δυσκολίες, όπως να φοράς τη στολή και να αλλάζεις τη φωνή σου.

«Το να υποδύεσαι τον Άγιο Βασίλη είναι δύσκολο γιατί τα παιδιά έχουν προσδοκίες από αυτόν και κατ΄επέκταση από εσένα που τον “ενσαρκώνεις”. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν χαρίζει μόνο δώρα, είναι αυτός που χαρίζει ελπίδα και χαρά», εξήγησε.

Όπως λέει όμως οι όποιες δυσκολίες και η κούραση διαγράφονται όταν βλέπει στα πρόσωπα των παιδιών χαρά και χαμόγελα.

Μπορεί λοιπόν ο Άγιος Βασίλης να έγινε επάγγελμα για βιοπορισμό ωστόσο η αίγλη, η λάμψη και όλα όσα θετικά αντιπροσωπεύει, δεν εξαργυρώνονται.