Skip to main content

Μεγάλο ενδιαφέρον από ΟΤΑ και ιδιώτες για την άσφαλτο από ανακυκλωμένο πλαστικό

Το MR8 παράγεται από ανακυκλώσιμα πλαστικά και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ασφαλτομίγματος - Τα οφέλη έναντι της πίσσας

Μια ακόμη εφαρμογή επίστρωσης του καινοτόμου ασφαλτομίγματος με το υλικό MR8 που προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε επιφάνεια 4 στρεμμάτων εγκαταστάσεων ιδιωτικής εταιρείας στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας.

Το MR8 παράγεται από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του ασφαλτομίγματος αντί της πίσσας.

Στα πλεονεκτήματα του MR8 συγκαταλέγονται ότι είναι φιλικό στο περιβάλλον, ανθεκτικότερο στις φθορές που προκαλούνται από τη διαρκή χρήση και μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο από τη διέλευση των οχημάτων.

Ο εκπρόσωπος του εργοστασίου Mac Rebur στη Σκωτία, όπου παράγεται το υλικό, και συνεργάτης της τεχνικής εταιρείας «Δρόμων Α.Κ.Τ.Ε» Ελευθέριος Φαναριώτης αναφέρει στη Voria.gr ότι το υλικό παράγεται από πλαστικό απόβλητο, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ποσότητες πλαστικού που καταναλώνονται και πετιούνται καθημερινά σε κάτι χρήσιμο.

Ο κ. Φαναριώτης τονίζει ότι η χρήση του μίγματος μπορεί να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στη διαδικασία της ανακύκλωσης που εφαρμόζουν οι ΟΤΑ, απορροφώντας μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, μειώνοντας έτσι το κόστος για τους πολίτες και συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Mac Rebur είναι να δημιουργήσει το συντομότερο δυνατό μονάδα παραγωγής του MR8 στην Ελλάδα, η οποία θα αναλώνει το εγχώριο απόβλητο πλαστικό, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος παραγωγής του προϊόντος, που τώρα παράγεται και μεταφέρεται από τη Σκωτία.

Ο εκπρόσωπος του εργοστασίου αναφέρει ότι ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, με εκπροσώπους τους να παρευρίσκονται όταν πραγματοποιείται κάποια επίστρωση προκειμένου να ενημερωθούν για τα πλεονεκτήματα του νέου υλικού.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ήδη ο δήμος Καλαμαριάς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσει το MR8 στην ασφαλτόστρωση σχολικών αυλών, ενώ υπάρχει, όπως λέει, έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες με τη χρήση του καινοτόμου υλικού θα μειώσουν το κόστος τόσο του έργου της επίστρωσης όσο και της συντήρησης, καθώς το ασφαλτομίγμα είναι ανακυκλώσιμο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί 2-3 φόρες. Παράλληλα, καθώς μειώνει τον θόρυβο, οι εταιρείες δεν θα επιβαρύνονται με την τοποθέτηση υαλοπετασμάτων για τον περιορισμό της  ηχορύπανσης.

Την εφαρμογή του ασφαλτομίγματος παρακολούθησαν από κοντά ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θερμαϊκού, Χρήστος Βογιατζής.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη εφαρμογή του MR8 σε έργο δρόμου έγινε στα Μουδανιά και η δεύτερη στην οδό Μαρίνου Αντύπα στην ανατολική Θεσσαλονίκη.