Skip to main content

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις 2 εκθέσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δράσεων της Ε.Μ.Σ. για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυσή της (1939-2019)

Συνεχίζεται, με αθρόα συμμετοχή, η προσέλευση του κοινού της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών της Μακεδονίας στις δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η διάρκεια των οποίων παρατείνεται μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δράσεων της Ε.Μ.Σ. για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυσή της (1939-2019).

Η πρώτη έκθεση, η οποία στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη της Εταιρείας (3ος όροφος Κτιρίου Διοίκησης, Εθνικής Αμύνης 4), περιλαμβάνει Χάρτες (ιστορικούς, στατιστικούς, γεωφυσικούς, πολιτικούς και ναυτικούς), περιηγητικά Βιβλία και Εκδόσεις για τη Μακεδονία (εντυπώσεις περιηγητών του 19ου αι., τοπωνύμια, παλαιές και νέες εκδόσεις της Ε.Μ.Σ., συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών εκδόσεών της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ»).

Η δεύτερη έκθεση φιλοξενείται στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. (6ος όροφος, Νικ. Γερμανού 1), έχει θέμα «Η Θεσσαλονίκη στους ζωγράφους» και περιλαμβάνει 130 έργα 80 κορυφαίων ζωγράφων, τα οποία κοσμούν τους χώρους της.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας, «οι εκθέσεις μας συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση της ιστορίας της Μακεδονίας, αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά στους υπέρ της ελευθερίας Αγώνες του Έθνους, υπερασπίζονται την ελληνικότητα της Μακεδονίας και φυλάσσουν πάντοτε άσβεστη την εθνική παράδοση και τις πνευματικές παρακαταθήκες των Μακεδόνων». Ειδικότερα για την έκθεση των ζωγράφων, ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. τονίζει ότι «οι καταξιωμένοι αυτοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν μέσα από τα έργα τους την όμορφη πόλη μας, με τους εκφραστικούς ορίζοντες, την αισθητική και τις μορφοπλαστικές τους αναζητήσεις, και εκφράζω ολόθερμες ευχαριστίες στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών που ακολουθεί αυτό το όμορφο καλλιτεχνικό οδοιπορικό της Εταιρείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής αμφότερες τις εκθέσεις επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους τους 3.500 άτομα, φορείς, στρατιωτικές Σχολές και 1.350 μαθητές των Γυμνασίων-Λυκείων της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Τηλ. για συνεννόηση: (έκθεση χαρτών-βιβλίων: 2310-273878, Έκθεση Πινακοθήκης: 2310-238601).