Skip to main content

Μείωση νοσοκομειακής δαπάνης το τετράμηνο

Μειωμένη κατά 10% εμφανίζεται η νοσοκομειακή δαπάνη το τετράμηνο του 2010, όπως υπογράμμισε η αρμόδια υπουργός, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στη Βουλή.
Μειωμένη κατά 10% εμφανίζεται η νοσοκομειακή δαπάνη το τετράμηνο του 2010, όπως υπογράμμισε η αρμόδια υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στη Βουλή. «Τα στοιχεία λένε ότι υπάρχει μείωση 10% το τετράμηνο, που ξεκινά από τημεγαλύτερη στα ορθοπεδικά είδη 18% και φθάνει σε 3% για το νοσοκομειακόφάρμακο», υπογράμμισε.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τα αποτελέσματα της οικονομικήςδιαχείρισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι ήδη ορατά και στο χώρο τηςυγείας, ενώ απέδωσε το χρέος που έχει σωρευτεί στη διατήρηση του επιπέδου των υποχρεώσεων των νοσοκομείων.

Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει κίνητρα στο προσωπικό των νοσοκομείων για την καθιέρωση ολοήμερης λειτουργίας τους, με ενσωμάτωση της απογευματινής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, «με στόχο να σταματήσει η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με την υπουργό, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, καθιερώνονται κίνητρα και για την απορρόφηση προσωπικού και επικουρικών ιατρών στην περιφέρεια, και ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές - «αλλά όχι με μεταφερόμενους και με εργαζόμενους με μπλοκάκια, εκτός νοσοκομείου εργαζόμενους». Παράλληλα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε ειδική μνεία στη δρομολόγηση της πρόσληψης 3.000 νοσηλευτών που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και στην ενεργοποίηση 83 κρεβατιών εντατικής θεραπείας, «με ταχύτατους ρυθμούς».

Αναφορικά δε με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σημείωσε ότι η κατάθεσή του πρόκειται να γίνει φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέας της υγείας, λέγοντας: «οι πρωτοβουλίες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα έπρεπε να προηγηθούν - ο μισθός που υπεγράφη σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή τρόικα, δεν δίνει μαζί με τα κίνητρα που θεσπίζονται, ούτε μισό ευρώ παραπάνω από τον μισθό που δίναμε πέρσι χωρίς αποτέλεσμα, για απορρόφηση του προσωπικού στην Περιφέρεια».