Skip to main content

Μείωση του ελλείμματος κατά 77,3% το πρώτο δίμηνο του 2009

Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 77,3% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, καθώς διαμορφώθηκε στα 904 εκατ. ευρώ, έναντι 3.986 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο
Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 77,3% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, καθώς διαμορφώθηκε στα 904 εκατ. ευρώ, έναντι 3.986 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ενισχύθηκαν κατά 13,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους και έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση της τάξης του 11,7%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην είσπραξη εσόδων ύψους 713 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008 , στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 325 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 9,6%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 3,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάστηκαν μειωμένες κατά 9,3%, και οι δαπάνες για τόκους κατά 12,0%.

Κατά το ΥΠΟΙΚ, η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 433 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 396 εκατ. ευρώ και τέλος των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 93 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. υποχώρησαν κατά 58,2%, ενώ τα έσοδά του ενισχύθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.