Skip to main content

Μειώθηκαν κατά 13% οι κατασκευές το τρίτο τρίμηνο του 2009

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν φορείς του κατασκευαστικού κλάδου για την κατάσταση στον χώρο.
Μείωση κατά 13% του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές και μείωση κατά5,4% της απασχόλησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με τοαντίστοιχο του 2008 καταγράφεται στην εξαμηνιαία έκθεση του Συνδέσμου Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Από τη σύγκριση των δύο αυτών τριμήνων προκύπτει πως:

Η συμμετοχή του κλάδου στη δημιουργία του ΑΕΠ καταγράφει τη χαμηλότερη συμβολή της τα τελευταία 13 έτη, μόλις 3,5% έναντι 4,4%.

- Οι συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις σε κατασκευές παρουσιάζουν μείωση κατά 18,4%.

- Ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφανίζεται συρρικνωμένος κατά 10,5%.

- Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (ιδιωτικά έργα) εμφανίζει μείωση κατά 17,6%.

- Για «δραματική μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας» κάνει λόγο ο ΣΑΤΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, με επιστολή του προς τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών κκ Ρέππα και Παπακωνσταντίνου, ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) επανέρχεται στο ζήτημα της πληρωμής από πλευράς Δημοσίου των εργασιών που έχουν εκτελέσει οι τεχνικές εταιρείες. Εκτιμάται πως το ποσό των οφειλών μόνο για τις μεγάλες εταιρείες 6ης και 7ης τάξης φθάνει το 1 δισ. ευρώ.

Ο ΣΤΕΑΤ αναφέρεται και στις, ήδη μειωμένες, πιστώσεις για τις δημόσιες επενδύσεις κατά τη φετινή χρονιά και προειδοποιεί πως αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι πιστώσεις που θα διατεθούν θα καλύψουν τελικά μόνο το 20% αυτών που ζητούν οι υπηρεσίες, τότε «η κατάσταση γίνεται δραματική και εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ο ΣΤΕΑΤ τονίζει πως, για να ξεπεραστεί η κρίση, απαιτείται να ενισχυθούν οι μηχανισμοί της ανάπτυξης και να στηριχθεί το ελληνικό κατασκευαστικό δυναμικό.