Skip to main content

Μελέτη ECDC: Διασπορά ανθεκτικού βακτηρίου σε 15 ελληνικά νοσοκομεία

Για μεγάλο αριθμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία κάνει λόγο κοινή μελέτη του ECDC και του ΕΟΔΥ

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του εξαιρετικά ανθεκτικού στα φάρμακα βακτηρίου «klebsiella pneumoniae» σε ελληνικά νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, μια κοινή μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που διεξήχθη σε 15 ελληνικά νοσοκομεία το 2022 αποτυπώνει την ταχεία εξάπλωση του klebsiella pneumoniae.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η μετάδοση του klebsiella pneumoniae ST39 συνεχίζεται στα νοσοκομεία που ερευνήθηκαν. Παράλληλα, βρέθηκε και το βακτήριο klebsiella pneumoniae ST323, που αποτελεί έναν εξαιρετικά ανθεκτικό στα φάρμακα κλώνο ο οποίος δεν είχε βρεθεί σε προηγούμενες γονιδιωματικές έρευνες στην Ελλάδα. Το 2022 ανιχνεύθηκε τελικά σε έξι από τα νοσοκομεία που μελετήθηκαν.

Η ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή του βακτηρίου έχει επίσης καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, στην έρευνα τονίζεται ότι ο μεγάλος αριθμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, καθώς αποτελεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των ασθενών στα ελληνικά νοσοκομεία.

Για την πρόληψη της μετάδοσης ανάμεσα σε ασθενείς προτείνεται στα νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων παρέχοντας παράλληλα επαρκείς πόρους, ώστε να εφαρμοστούν.