Skip to main content

Μελέτη για τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας

Στην εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας προχωρά εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στην εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας προχωρά εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματά της αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση του έργου εκτροπής του Αχελώου.

Η μελέτη θα υλοποιηθεί εντός 12 μηνών, ενώ αντίστοιχες μελέτες θα πραγματοποιηθούν για τους υδάτινους πόρους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Στους στόχους της μελέτης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της έκτασης του υδατικού προβλήματος της περιοχής, για το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης θα εξετασθούν οι δυνατότητες εξοικονόμησης νερού, αλλά και καλύτερης αξιοποίησης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας. Η μελέτη θα προσδιορίζει και το πραγματικό υδατικό ισοζύγιο του Αχελώου, απαντώντας στα ερωτήματα για το εάν και πόσο νερό μπορεί να διατεθεί στη Θεσσαλία και κατά πόσο η εκτροπή των μέρους των υδάτων του είναι αναγκαία.

Η εκπόνηση μελετών για τους υδάτινους πόρους των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας είναι υποχρεωτική, βάσει της Οδηγίας 2000/60 της Ε.Ε. την οποία η Ελλάδα έρχεται να εφαρμόσει με σημαντική καθυστέρηση. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωδικαστήριο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας 2000/60 από την Ελλάδα για την περίπτωση της Θεσσαλίας.