Skip to main content

Μερική έκλειψη Ηλίου: Ποιες ώρες και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι, η μερική έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη

Μια μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, η οποία θα είναι ορατή μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.

Ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι, η μερική έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.

Στη Θεσσαλονίκη, η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Παρατήρηση της μερικής έκλειψης του ήλιου στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ

Παρατήρηση της μερικής έκλειψης στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος, στη νέα πλατεία που έχει δημιουργηθεί πίσω από το κτήριο του Αστεροσκοπείου «θα παρατηρήσουμε τη μερική έκλειψη με ειδικό τηλεσκόπιο, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

Η αυριανή μερική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, σε όλη την Ελλάδα, στη βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και δυτική Ασία.

Χρόνοι έκλειψης για τη Θεσσαλονίκη:

Αρχή μερικής έκλειψης: 12:30:34

Μέγιστο μερικής έκλειψης: 13:38:44

Τέλος φαινομένου: 14:46:49

Ο όμιλος τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρατηρείται τον ηλιακό δίσκο με το μάτι, με κιάλια ή τηλεσκόπια, χωρίς να παρεμβάλλονται στην πορεία των ακτίνων κατάλληλα προστατευτικά φίλτρα. Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης και σοβαρής βλάβης των ματιών. «Μην καταφεύγετε σε "πρακτικές" λύσεις όπως μαυρισμένα γυαλιά, εμφανισμένα φιλμ κλπ. Απευθυνθείτε σε ειδικά καταστήματα με αστρονομικά είδη, που πουλούν τα κατάλληλα φίλτρα για την παρατήρηση του Ήλιου. Αν δεν είστε σίγουροι ότι ένα φίλτρο είναι εγκεκριμένο και ασφαλές ή εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία μην το χρησιμοποιείται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα στη Greenagenda.gr