Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
x

ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙΤΖΟΝΣΟΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ G7 ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απέρριψαν την πρόταση για επανένταξη της Ρωσίας στην G7.

Φρένο στα σχέδια επιστροφής της Ρωσίας στη G7 έβαλαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπόρις Τζόνσον.

Την ιδέα είχε πετάξει ο Ντόναλντ Τραμπ και την ενστερνίστηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπό τον όρο να επιλυθεί το ουκρανικό, αλλά η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο Βερολίνο απέρριψαν την πρόταση για επανένταξη της Ρωσίας στην G7, με τη Μέρκελ να παραδέχεται μεν ότι ότι έχουν γίνει κάποιες «μικρές κινήσεις» για την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά να προσθέτει ακόμη δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος.

Ο Τζόνσον συμφώνησε με την Μέρκελ, επικαλούμενος «τις προκλήσεις της Ρωσίας, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλά άλλα μέρη» και υπενθύμισε «τη χρήση χημικών όπλων στο βρετανικό έδαφος», στο Σάλσμπερι, όταν ένας Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, τον Μάρτιο του 2018. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξή της στην υπόθεση αυτή. Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ